Prosím o pomoc. Vedu jednoduché účetnictví podnikateli, který podniká v oblasti obchodu. Do dnešního dne jsme neměli žádné doklady se zahraničím. Dneska ráno mě přinesl doklady ze služební cesty z Polska. Rozhodl se, že bude nakupovat v Polsku - protože je to tam levný. Nastudovala jsem si jakým způsobem se počíta kurz pro DPH, ale pořád jsem zmatená jak provést výběry v cizí měně. Z korunového účtu vybral 2000 PLN. Z bankovního účtu odešlo Kč 14 827,36. Tuto částku zapíši v peněžním deníku jako výdej z poklady oproti průbežné položce? Nebo musím mít taky stanovený nějaký kurz? A jakým kurzem tyto peníze přijmu do pokladny?Jakým kurzem musím přepočítat doklady za parkovné,telefon? Faktury jsem přepočítala v kurzu ČNB v den vystavení faktury. Úhrada bude provedena přes korunový účet. Tam asi není co řešit,že? Prosím moc o pomoc. Nevím ani kde bych to teď našla. Tady v diskuzích se snažím pročítat vaše příspěvky, ale o převodu v zahraniční měně jsem nic nenašla. Děkuje začátečnice Líba
9. 9. 2005 9:42
Prosím o pomoc.
Vedu jednoduché účetnictví podnikateli, který podniká v oblasti
obchodu. Do dnešního dne jsme neměli žádné doklady se zahraničím.
Dneska ráno mě přinesl doklady ze služební cesty z Polska.
Rozhodl se, že bude nakupovat v Polsku - protože je to tam
levný. Nastudovala jsem si jakým způsobem se počíta kurz
pro DPH, ale pořád jsem zmatená jak provést výběry v cizí měně.
Z korunového účtu vybral 2000 PLN. Z bankovního účtu odešlo
Kč 14 827,36. Tuto částku zapíši v peněžním deníku jako výdej
z poklady oproti průbežné položce? Nebo musím mít taky
stanovený nějaký kurz? A jakým kurzem tyto peníze přijmu do pokladny?Jakým kurzem musím přepočítat doklady za parkovné,telefon?
Faktury jsem přepočítala v kurzu ČNB v den vystavení faktury.
Úhrada bude provedena přes korunový účet. Tam asi není co
řešit,že?
Prosím moc o pomoc. Nevím ani kde bych to teď našla.
Tady v diskuzích se snažím pročítat vaše příspěvky, ale o
převodu v zahraniční měně jsem nic nenašla. Děkuje začátečnice
Líba