Re: Převod zaměstnanců k novému zam-teli
>>Prosím o vysvětlení převodu zaměstnanců. Vyhledala
>>jsem si, že převod upravuje §338 ZP. Pokud tedy nový
>>zaměstnavatel splňuje všechny podmínky pro převzetí,
>>že
>>není nutné se zaměstnanci ukončovat pracovní poměr a
>>sepisovat nové pracovní smlouvy. Jak se to ale řeší v
>>praxi, pokud nyní mám smlouvu se zaměstnavatelem XXX
>>a
>>nový zaměstnavatel je YYY pak budu mít smlouvu
>>například se zaměstnavatelem, který nebude již
>>existovat?
>>děkuji za vysvětlení
>
>Ano a dostanete dodatek, kde bude napsáno, že od dne
>toho a toho všechna práva a povinnosti plynoucí ze
>smlouvy se zaměstnavatelem XXX přecházejí na
>zaměstnavatele YYY.
Kdo nebude existovat? Dodatek nedostanete, ale písemnou informaci. Převod zaměstnanců není předmětem smluvního ujednání, zaměstnanců se nikdo neptá, ale jsou informováni předávajícím i přejímajícím zaměstnavatelem.
>
Jedná se o institut typu "o nás bez nás". Pokud dáte výpověď do dvou měsíců ode dne účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů, máte možnost domáhat se u soudu určení, že k rozvázání PP došlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek. Pokud vám soud vyhoví, budete mít právo na odstupné dle délky trvání PP. Uvedení platí i v případě, je-li PP v téže lhůtě rozvázán dohodou. V soudním řízení ponesete důkazní břemeno Vy.
Pokud vůbec nechcete být převedena, pak můžete dát výpověď dle par. 51a (tzn. Ještě před účinností převodu, samozřejmě bez odstupného a pokud už nezbývá do převodu tolik času, výpovědní doba nemusí činit celé 2 měsíce a pracovní poměr skončí před převodem). Pokud výpověď nedáte, pak budete převedena, tzn. že stále bude platit Vaše smlouva, akorát zaměstnavatel se bude nazývat jinak. Pracovní poměr se neukončuje, nesepisuje se nová smlouva, neuzavírají se ELDP, všechno pokračuje, i hodinové průměry, výdělky na přílohu k nemocenské, prostě jako byste měla stále téhož zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2016 8:39
Prosím o vysvětlení převodu zaměstnanců. Vyhledala jsem si, že převod upravuje §338 ZP. Pokud tedy nový zaměstnavatel splňuje všechny podmínky pro převzetí, že není nutné se zaměstnanci ukončovat pracovní poměr a sepisovat nové pracovní smlouvy. Jak se to ale řeší v praxi, pokud nyní mám smlouvu se zaměstnavatelem XXX a nový zaměstnavatel je YYY pak budu mít smlouvu například se zaměstnavatelem, který nebude již existovat? děkuji za vysvětlení