Hlavní navigace

Koupě auta do firmy

  • (neregistrovaný)

    9. 9. 2005 12:49

    prosím o radu,podnikatel začal podnikat v 05/2005 a koupil si auto pro podnikání,zálohu však zaplatil již v březnu-doúčtovací fa byla vystavena v době podnikání.Může zaúčtovat vDE celou fa-nebo jen tu část bez zálohy.Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2005 14:01

      bdm (neregistrovaný)

      Re: koupě auta do firmy
      *** Vstupní cenou je pořizovací cena (§29). Zařadíte v této (celé) ceně a budete odepisovat ***

    • 9. 9. 2005 14:02

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: koupě auta do firmy
      Zaevidujete FA sníženou o zaplacenou zálohu. Na kartu DHM ale zaevidujete celou částku za auto a z této kupní ceny budete odepisovat. Předpokládám, že jde o auto za cenu vyšší než 40000,00 Kč. Budete-li potřebovat další upřesnění, tak doplňte cenu, o jaké auto se jedná.

    • 9. 9. 2005 15:29

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: koupě auta do firmy
      auto je v hodnotě 300000,--u odpisu jsem si byla jistá-že lze uplatnit-ale zaúčtování přes pokladnu-zda je možné dát jako výdej 1.5.2005 i výdaje před zač.podnikání -vyřízení živ.listu,příp.tuto zálohu-samozřejmě jako první by byl určitý vklad podnikatele do pokladny .

    • 10. 9. 2005 9:29

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: koupě auta do firmy
      Jak jsem již uvedla dříve. Fa bych evidovala pouze ve výši doplatku (rozepsala bych ji ale na celou částku a odečetla zálohu = k úhradě pouze doplatek). Platba pak proběhne pouze ve výši, v jaké ja FA zaevidovaná. Na kartu DHM uvedete celou částku a doložila bych ke kartě doklad o zaplacení zálohy. Pokud by jstre zaplatila celou hodnotu auta v době kratší jak 1 rok ještě před zahájením podnikání, pak vložíte do OM za cenu pořizovací, uvedete na kartu a můžete odepisovat. Ve vašem případě jste zaplatila pouze část pořizovací ceny před zahájením podnikání. Tento výdej by i tak byl výdajem na pořízení DHM a tedy výdajem nedaňovým. Výdaje, které souvisely se zahájením podnikání (zřizovací výdaje = vyřízení ŽL, kolky, ověření podpisů apod.) si můžete uplatnit jako položku snižující základ daně v daňovém přiznání (zatím tabulka "E") . Jako zřizovací výdaje se nepovažuje výdej na pořízení DHM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).