Re: Pomóc - šikanuje mne kontrola?
Upřímně řečeno bych očekával, že si jako prodejce ten zákon nejen nebudete muset číst, ale ještě byste měl poučovat nás spotřebitele :-)). Ale inspektor je v každém případě povinnen vás poučit o povaze přestupku, tzn. pokud vám tvrdí, že musíte informovat zákazníka o původu zboží (což je pravda - §10/1), tak vám taky musí říct, podle jakého předpisu.
Váš dotaz mě nesmírně zaujal, ale odpověď Vám bohužel nedám, protože se v tom nevyznám, ale pracuji v oblasti IT.Je jasné, že vás buzerují a to nesmírně. Je zajímavé, že nikde v např. v supermarketech takové označení nemají. Asi bych skočil u Vás do nějakého řetězce, tam se podíval a potom při řízení se na to zeptal, proč to po Vás chtějí a po nich ne. Do obchodu, kam chodím kupovat komponenty já, mají pult a musím o zboží požádat, mají ho za sebou v regále a označení tam nemají. Co se týká manuálu třeba k pamětím - buď si udělat na papír(např. A4) velice jednoduchý (třeba jenom 4 věty) souhrnný návod ke všem komponentám - např. u pamětí: pozor na antistatickou elektřinu a správné nasunutí paměti do slotu. Vkládejte při vypnutém počítači. Hotovo. CD ROM: musíte zapojit napájecí kabel a datový, červený proužek blíže k napájecímu konektoru. Hotovo. To bych dal na hromádku a pokud by měl zákazník zájem, ať si to vezme. Nikde není stanoveno, jak obsáhlý český návod musí být. Jiná otázka je, že komponenty nejsou určeny pro běžného zákazníka a dokonce dle mého názoru, čistě teoreticky by si osoba bez elektrotechnického vzdělání takové věci neměla ani sama dělat. Když si koupím v obchodě např. spojku do auta, ještě se mi nestalo, abych k tomu dostal návod, ostatně taky k čemu. Přečtěte si §10 Zákona na ochranu spotřebitele - např. máte mít označeného výrobce nebo dovozce, popř. dodavatele. Takže je to jasné - udejte výrobce a je zákon naplněn. A podle odstavce 2 ve zmíněném paragrafu bych se ohradil, že tyto věci neslouží k samostatnému užívání.
Třeba Vám odpoví někdo kdo dělá v branži.
Můj názor: opravdu máte mít výrobky označeny, ale není tam napsáno, že to musí být na cedulce u zboží. Tyto informace tam musí být, ale mohou být někde jinde, třeba na lepící pásce u přístrojů, na visačce u textilu. Ale nedovedu si představit, kde to bude v textilní galenterii. I když je pravda, ta měla výjimky už i za komunistů.
Já bych to vyřešila tak, že u zboží mám cenovky a na jednotlivém ks zboží budou ty visačky. Jinak ať vám prakticky řeknou, jak se má zákon plnit.
***Není nad to, když si úřední šiml zaskotačí. Xkrát jsem donesla z lékárny léky u kterých NEBYLA česká příbalová informace, zato tam byl anglický leták který si velikostí nezadal s denním tiskem. A byly to i léky pro mého vážně nemocného manžela (leukémie), a tady dělají cavyky kvůli věcem, které si asi těžko půjde koupit někdo, kdo tomu nehoví. Já vím, zákon je zákon, ale proč neplatí pro všechny? Kolego, nedejte se!
Můžete inspektorovi naznačit (mezi čtyřma očima) že pokud Vás budou buzerovat tak je obviníte z toho že si řekli o úplatek. Je to tvrdé, je to mafiánské, je to neetické, je to na hraně a je to podpásovka - ale funguje to. Úředníci mají máslo na hlavě, o korupci na úřadech se mluví neustále a úředníci z podobných obvinění mají vítr - budete-li vypadat přesvědčivě raději uhnou a dají Vám pokoj. Vím o čem mluvím, jednou jsem to udělal a mám 4 roky klid. Před tím mne pořád otravovali tak jako Vás.
Myšlenka zajímavá, ale mohu vás ubezpečit, že já dělat takovou práci, tak si pořídím slušné a kvalitní záznamové zařízení a na jednání bych chodil zásadně s ním. Samozřejmě bych s tím nevyrukoval hned při jednání, ale počkal bych až na obvinění. Je to sice nepřípustný důkaz v případě, ale svůj účel by v případě slova proti slovu splnil.
Tomu bych i věřil, že uhnou. Mám zkušenost že úředníci si při výkonu svých povinností potřebují udělat jen čárku za aktivitu. Čím více jste hodnější a vstícnější tím více Vás otravují a tím častěji za Vámi chodí. Naopak za těmi kterých se bojí nebo u kterých očekávají problémy nechodí vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 9. 2005 10:03
8.9.2005 mi přišla do obchodu kontrola z živnostenského uřadu v Rožnově pod Radhoštěm. Všechno zboží mám označeno přesným označením a cenou. Jim to ale nestačí a požadují po mě, abych u veškerého zboží měl cedulku s názvem, přesným označením, cenou a s nazvem firmy od ktere jsem zboži koupil.
14.9.2005 mam u nich kárné řízení a ptám se, mají na takovou buzeraci pravo? To těm lidem mohu zrovna dávat adresy velkoobchodů s cenama. U mě si to ošahají a vyzkoušejí a pak si to koupí přes internet.
PS: prodávám počítačové komponenty
PSS: a jak mam dodávat český manuál třeba na pamět do počítače, která se standartně dodává jen v antistatickém obalu bez jakéhokoli textu.
Předem děkuji za rady