Re: Příjem z pronájmu - mělo být podátno
Měla jste kromě toho ještě jiné příjmy?
§ 38g :
(1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.
Re: Příjem z pronájmu - mělo být podátno
Částka za nájem přijatá v roce 2015 byla vyšší nebo nižší jak 6000 Kč?
Re: Příjem z pronájmu-mělo být podáno DP
Pokud částka základu daně podle § 9 ZDP (nájemné) překročila ve Vašem případě částku 6.000,-Kč, tak jste byla povinna podat Přiznání k dani z příjmu FO. Kauci bych sama do příjmů ke zdanění neuváděla, pouze až v případě, že byste ji započetla na nezaplacený nájem.
Od příjmu z pronájmu můžete odečíst výdaje procentem ve výši 30%
ZDP § 9 / 4)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2016 13:04
Dobrý den,
v roce 2015 jsem zdědila byt v osobním vlastnictví a od listopadu začala pronajímat. Ve smlouvě mám napsáno, že nájemce bude platit měsíčně 4500kč nájem a 2000 zálohy na služby. Za měsíc listopad byla poměrem určena částka za nájem+zálohy 3890kč. Měla jsem podat za rok 2015 daňové přiznání? A prosím do příjmu budu počítat vždy těch 4500kč a z toho uplatňovat paušál 30%? Četla jsem zde na fóru, že je možné určit odpisy bytu a místo paušálu uplatnit skutečné výdaje. Můžu odpisy uplatnit i u zděděného bytu?
Děkuji.