Příjem z pronájmu - mělo být podátno DP?

• (neregistrovaný)

5. 5. 2016 13:04

Dobrý den,
    v roce 2015 jsem zdědila byt v osobním vlastnictví a od listopadu začala pronajímat. Ve smlouvě mám napsáno, že nájemce bude platit měsíčně 4500kč nájem a 2000 zálohy na služby. Za měsíc listopad byla poměrem určena částka za nájem+zálohy 3890kč. Měla jsem podat za rok 2015 daňové přiznání? A prosím do příjmu budu počítat vždy těch 4500kč a z toho uplatňovat paušál 30%? Četla jsem zde na fóru, že je možné určit odpisy bytu a místo paušálu uplatnit skutečné výdaje. Můžu odpisy uplatnit i u zděděného bytu?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2016 15:50

katka2 (neregistrovaný)

Re: Příjem z pronájmu - mělo být podátno
      Měla jste kromě toho ještě jiné příjmy?
      § 38g :
      (1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.

• 8. 5. 2016 13:29

Střelka (neregistrovaný)

Ano. Mela jsem příjmy z dohod o provedení práce, kde byla odváděna zálohová daň. Pak tedy asi přiznání mělo být podáno že?

• 8. 5. 2016 18:06

.. (neregistrovaný)

Částka za nájem přijatá v roce 2015 byla vyšší nebo nižší jak 6000 Kč?

• 9. 5. 2016 11:08

Střelka (neregistrovaný)

Příjmy z nájmu v r.2015 byly těch 3890kč a 4500kč (+ další 2000kč byly na zálohy) a ještě jsem přijala 6500kč jako kauci, která bude zase při skončení nájmu vrácena.

• 9. 5. 2016 11:20

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Příjem z pronájmu-mělo být podáno DP
      Pokud částka základu daně podle § 9 ZDP (nájemné) překročila ve Vašem případě částku 6.000,-Kč, tak jste byla povinna podat Přiznání k dani z příjmu FO. Kauci bych sama do příjmů ke zdanění neuváděla, pouze až v případě, že byste ji započetla na nezaplacený nájem.

Od příjmu z pronájmu můžete odečíst výdaje procentem ve výši 30%
      ZDP § 9 / 4)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).