Mandátní smlouva+tantiemy-danění?

• (neregistrovaný)

12. 9. 2005 9:17

Klient má uzavřenou mandátní smlouvu - je mu vyplácena měsícní jednatelská odměna.Nyní dostal tantiemy. Daní se vše najednou ? je nějaký rozdíl kdyby byly tantiemy 4.000 nebo 40.000,- myslím tím danění :-) daň z tant.musí být vždy nejméně ve výši 20%, ale pokud jednatelská odměna je např. 60000,- + tantiemy, vše se zdaní dohromady, pokud je jednatelská odměna měsíční 8000,- + tantiemy 4.000,-, odměna se zdaní 15% měs.zál.daní, ale tantiemy vždy 20% ?
    Díky moc za radu. PS Má podepsané daňové prohlášení, daň.zvýhodnění na děti nemá.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2005 9:23

Jirka (neregistrovaný)

Re: Mandátní smlouva+tantiemy-danění?
      1. daní se vše najednou.
      2. Pokud má podepsáno prohlášení - postupuje se podle tabulky, tj. vždy záloha a sazba.
      3. 20% se sice daní odměna jednatele ale jen tehdy, pokud nemá podepsané prohlášení.

• 12. 9. 2005 9:58

Jana (neregistrovaný)

vím ,že když tomu nerozumím nemám se do toho plést ,ale můžete mi prozradit co jsou to tantiemy?
      a mandátní smlouvu mám na Žl tak proč prohlášení? Jsem asi mimo,ale ráda to pochopím.

• 12. 9. 2005 10:56

Jirka (neregistrovaný)

Tantiéma - § 178/3 Obchodního zákoníku:
      "Podíl členů představenstva a členů dozorčí rady na zisku (tantiému) může stanovit valná hromada ze zisku schváleného k rozdělení."
      Mandátní smlouva je v tomto případě vztah jednatele ke společnosti.

• 12. 9. 2005 11:07

Anonymní (neregistrovaný)

děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).