Přivýdělek při mateřské dovolené

• (neregistrovaný)

12. 9. 2005 11:48

Jsem na mateřské dovolené s desetiměsíční dcerou a od října bych měla nastoupit na 3hod. týdně k svému původnímu zaměstnavateli. Vzhledem k tomu, že plánujem během příštího roku další dítě, zajímalo by mě, jestli mi druhou mateřskou budou vypočítávat z původního příjmu nebo z přivýdělku. Nemáte s tím někdo zkušenost?
    Díky Milena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2005 11:58

Anonymní (neregistrovaný)

Re: přivýdělek při mateřské dovolené
      Mám za to, že z původního příjmu, protože ve Mzdové účetní jsem se dočetla, že pokud nepracujete na plný úvazek, máte možnost požádat OSSZ aby k výše uvedenému přihlédla a počítala mateřskou z původního příjmu.
      Ten přivýdělek bych řešila formou dohody o pracovní činnosti.

• 12. 9. 2005 13:48

Jiřka (neregistrovaný)

>>Jsem na mateřské dovolené s desetiměsíční dcerou a od
      >>října bych měla nastoupit na 3hod. týdně k svému
      >>původnímu zaměstnavateli. Vzhledem k tomu, že
      >>plánujem
      >>během příštího roku další dítě, zajímalo by mě, jestli
      >>mi
      >>druhou mateřskou budou vypočítávat z původního příjmu
      >>nebo z přivýdělku. Nemáte s tím někdo zkušenost?
      >>Díky Milena
      >
      >Mám za to, že z původního příjmu, protože ve Mzdové
      >účetní jsem se dočetla, že pokud nepracujete na plný
      >úvazek, máte možnost požádat OSSZ aby k výše uvedenému
      >přihlédla a počítala mateřskou z původního příjmu.
      >Ten přivýdělek bych řešila formou dohody o pracovní
      >činnosti.

Mýlíte se v tom, že je možné požádat, aby se k přivýdělku na nepřihlíželo a mateřská aby se počítala z příjmů před mateřskou. Toto už neplatí.
      >

• 12. 9. 2005 12:05

Jiřka (neregistrovaný)

Ale na toto už jsem někde odpovídala, nevím, zda jste to byla Vy. Rozhodně nenastupujte do svého hlavního pracovního poměru. V něm zůstaňte na rodičovské dovolené a pro tuto novou práci uzavřete se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti (sepsat na trochu jinou náplň než máte v HPP). Pokud si měsíčně vyděláte více než 399 Kč hrubého, bude Vám sráženo pojištění ze skutečně dosažené mzdy a pokud pak otěhotníte a kdyby to vyšlo tak, že do dne porodu byste sečetla na základě této dohody 270 kal. dní, pak budete mít nárok na 2 mateřské. Jednu z HPP (výše bude vypočítána z výdělků před první mateřskou) a druhou z této dohody (výše bude vypočítána z výdělků z dohody).
      Pokud by totiž byla změněna pracovní smlouva v HPP a Vy byste nastoupila na tak malý úvazek zpět do HPP, další mateřská by Vám byla počítána pouze z těchto malých výdělků.

• 12. 9. 2005 13:20

Anonymní (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát, jste první, kdo mi dal jednoznačnou odpověď. Myslím, že je to důležité i pro jiné maminky.
      Milena

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).