Re: přivýdělek při mateřské dovolené
Mám za to, že z původního příjmu, protože ve Mzdové účetní jsem se dočetla, že pokud nepracujete na plný úvazek, máte možnost požádat OSSZ aby k výše uvedenému přihlédla a počítala mateřskou z původního příjmu.
Ten přivýdělek bych řešila formou dohody o pracovní činnosti.
>>Jsem na mateřské dovolené s desetiměsíční dcerou a od
>>října bych měla nastoupit na 3hod. týdně k svému
>>původnímu zaměstnavateli. Vzhledem k tomu, že
>>plánujem
>>během příštího roku další dítě, zajímalo by mě, jestli
>>mi
>>druhou mateřskou budou vypočítávat z původního příjmu
>>nebo z přivýdělku. Nemáte s tím někdo zkušenost?
>>Díky Milena
>
>Mám za to, že z původního příjmu, protože ve Mzdové
>účetní jsem se dočetla, že pokud nepracujete na plný
>úvazek, máte možnost požádat OSSZ aby k výše uvedenému
>přihlédla a počítala mateřskou z původního příjmu.
>Ten přivýdělek bych řešila formou dohody o pracovní
>činnosti.
Mýlíte se v tom, že je možné požádat, aby se k přivýdělku na nepřihlíželo a mateřská aby se počítala z příjmů před mateřskou. Toto už neplatí.
>
Ale na toto už jsem někde odpovídala, nevím, zda jste to byla Vy. Rozhodně nenastupujte do svého hlavního pracovního poměru. V něm zůstaňte na rodičovské dovolené a pro tuto novou práci uzavřete se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti (sepsat na trochu jinou náplň než máte v HPP). Pokud si měsíčně vyděláte více než 399 Kč hrubého, bude Vám sráženo pojištění ze skutečně dosažené mzdy a pokud pak otěhotníte a kdyby to vyšlo tak, že do dne porodu byste sečetla na základě této dohody 270 kal. dní, pak budete mít nárok na 2 mateřské. Jednu z HPP (výše bude vypočítána z výdělků před první mateřskou) a druhou z této dohody (výše bude vypočítána z výdělků z dohody).
Pokud by totiž byla změněna pracovní smlouva v HPP a Vy byste nastoupila na tak malý úvazek zpět do HPP, další mateřská by Vám byla počítána pouze z těchto malých výdělků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 9. 2005 11:48
Jsem na mateřské dovolené s desetiměsíční dcerou a od října bych měla nastoupit na 3hod. týdně k svému původnímu zaměstnavateli. Vzhledem k tomu, že plánujem během příštího roku další dítě, zajímalo by mě, jestli mi druhou mateřskou budou vypočítávat z původního příjmu nebo z přivýdělku. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Díky Milena