Re: Lékařská prohlídka - NEDAŇOVÝ NÁKLAD
Problém je v tom, že v Praze moc doktorů nechce být smluvní. Zatím jsem nikoho nenašel. Když nikoho neseženu, tak nesmím nikoho zaměstnat? A co na to řekne úřad práce, až napíšu:bohužel nemohu zaměstnat, nemohu sehnat smluvního lékaře. Mohu požádat BOZP, aby mi někoho doporučil?
Re: Lékařská prohlídka - NEDAŇOVÝ NÁKLAD
Jestliže zákon něco přikazuje, mohu si dát do nákladů firmy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další přešlap Schillerové u EET: Mylně tvrdí, že se zavádí vyšší odpočet na partnera
Z chemie málem propadla. Dnes s její pomocí tvoří unikátní šperky ze živých přírodnin
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
12. 9. 2005 20:13
Dočetla jsem se, že pokud nemá firma s praktickým lékařem uzavřenou smlouvu nebo dohodu na pravidelné prohlídky zaměstnanců, pak v opačném případě, kdy zaměstnanci si určí, že každy si zajde ke svému lékaři a zaměstnavateli donesou potvrzenou lékařskou prohlídku, tento doklad, který jim proplatí zaměstnavatel si nemůže dát jako daňově uznatelný.
Důvod je následující: nedaňový náklad, protože, lékař si danou prohlídku kterou provedl, nechá zaplatit od pojišťovny a současně od pacienta. Pacient donese do práce doklad o zaplacení lékařské prohlídky tj. 200,-Kč a zaměstnavatel to má jako nedaňový náklad. Daňový pouze v tom případě ( proto se to řeší smlouvou a všichni chodí k jednomu lékaři ), že zaměstnavatel má garanci, že lékař nanárokoval proplatit prohlídku i od pojišťovny!!!
Pochopila jsem výklad v účetních novinách správně???
My jako firma nebudeme jednotlivé lékaře obvolát a ptát se jich, jestli si danou službu nechali proplatit od pojišťovny!!!! Prostě to budeme řešit tak, že proplacení lékařské prohlídky dáme jako nedaňový náklad na 588 - Mimořádné náklady. Oni to v novinách formulovali pěkně v §, ale jak to funguje běžně v praxi neuvedli!
Děkuji za názor a radu.