Smlouva o neprav.výpomoci-hodinová mzda

• (neregistrovaný)

13. 9. 2005 9:00

Mám se 3 zaměstnanci uzavřenu Smlouvu o nepravidelné výpomoci s hodinovou mzdou 45,- Kč/1 hod. Když pro ně nebudu mít práci, nemusím je za každou cenu povolávat do práce jen proto, aby odpracovali měsíčně 40 hodin a splnili i podmínku pro minimální mzdu? V tomto případě, když např. odpracují v měsíci jen 20 hodin, musím jim dopočítat do minimální mzdy?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 9. 2005 12:14

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Smlouva o neprav.výpomoci-hodinová m
      Je to vlastně jako dohoda o pracovní činnosti. Tzn. že pracuje dle potřeby. Někdy vůbec a měsíční mzda je 0, někdy může pracovat třeba 150 h, v průměru za celé období, na kdy je dohoda uzavřená, nesmí počet hodin překročit polovinu plné pracovní doby.
      Podmínka minimální mzdy nebo minimálních mzdových tarifů musí být splněna jen u pracovního poměru. U dohody ne, takže může mít smluveno na hodinu třeba jen 20 Kč. Jak jsem psala, nemusí odpracovat nějaký stanovený počet podin, ani Vy tu práci na splnění těch hodin nemusíte zajišťovat - prostě podle potřeby zaměstnavatele.
      Jiná věc je povinnost platit alespoň minimální zdravotní pojištění. Pokud on neplatí ZP na základě nějakého jiného poměru nebo podnikání a není to člověk, za kterého je plátcem pojištění stát, musí mu být sražen ze mzdy zbytek do minimální zdravotního pojistného.

• 13. 9. 2005 13:09

B. (neregistrovaný)

V jednom případě se jedná o mateřskou a ve druhém úřad práce..

• 13. 9. 2005 13:17

Jiřka (neregistrovaný)

V obou případech jde o člověka, který je pojištěný státem, takže zdravotní pojištění se srazí pouze ze skutečně dosažené mzdy a nic víc už nemusí doplácet.
      Ta, co je na mateřské (rodičovské) dovolené, si může vydělat neomezeně. Ten člověk, co je veden na ÚP si ale může vydělat v měsíci maximálně 3592 hrubého a pracovat může maximálně 19,75 h týdně.

• 13. 9. 2005 13:41

Anonymní (neregistrovaný)

Paní Jiřko díky moc za rady, jsem teď v dost špatné situaci, a to nejen finanční. Mám sto chutí se na to podnikání vykašlat. Zaměstnanci tropí neplechy, jsem je všechny propustila a teď potřebuji mít sepsáno "něco" nejvýhodnějšího, třeba nedatovaného, kdyby náhodou dorazila kontrola.

• 13. 9. 2005 14:01

Jiřka (neregistrovaný)

Tak to určitě víte i sama, že nejméně "výhodné" z hlediska nákladovosti je uzavřít s někým smlouvu na hlavní pracovní poměr. O něco méně riskantní je uzavřít vedlejší pracovní poměr (odpadá dlouhá výpovědní doba a nutnost odstupného).
      Nejméně starostí je s dohodami o pracovní činnosti - žádné odstupné, žádná dovolená (pokud není přímo smluvena), žádné příplatky za přesčas apod., rychlé propuštění bez odstupného, když není práce, jsou prostě doma a nemusí jim žádnou práci shánět ani platit náhradu za prostoje, nemusí být dodržena minimální mzda. Ovšem počet odpracovaných hodin nesmí v průměru přesáhnout polovinu plné pracovní doby, tj. V PRŮMĚRU nesmí odpracovat víc, než 20 h týdně.
      Nejvýhodnější pro zaměstnavatele je dohoda o provedení práce, ze které se neodvádí pojištění, takže na tom se ušetří. Ale DOPP má svá pravidla a nesmí jít o pravidelně se opakující činnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).