Sluzba z EU , faktura dodaná pozde

• (neregistrovaný)

23. 5. 2016 17:20

Prrosím o kontrolu, zda postupuji správně podle zákona o DPH.

A.:1)V dubnu přijatá služba z EU od plátce plátci v CZ(DPH má odvest platce CZ, misto plneni CZ). Plátce z EU spatne vystavil fakturu, uvedl s nemeckou DPH. V dubnovém priznaní odvedu DPH z přijaté faktury, nebudu nárokovat DPH (nemám doklad splňující podmínky, podám hlášení na přijatou službu, asi nebude souhlasit s protistranou)

B.:2)koncem května dodal německý plátce doklad, ale již s květnovým datumem, kde správně uvedl , že DPH odvede zákazník v CZ . 3) Na původní doklad s německým DPH vystavil doklad o vrácení zaplacené německé DPH, na přeplatek z DPH zákazníkovi v CZ.

A.: 1) Odvedu DPH z chybně vystaveného dokladu , kde německý plátce uved i s německou DPH. Nebudu za duben nárokovat DPH

B.: 2) do květnového přiznání dám již správný doklad, kde DPH odvedu a zároveň nárokuji
    3) podám dodatečné daňové přiznání za duben, na původní spatne vystavený doklad s DPH od nemeckého plátce a stáhnu si zpět zaplacené DPH

Děkuji za případnou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2016 6:17

allli

Re: sluzba z EU , faktura dodaná pozde
      já bych vše uvedla do dubnového přiznání - ř. 5 a 43 přiznání a KH A.2, zbytečně si to komplikujete
      v dubnu nemusíte mít fyzicky DD se všemi náležitostmi jako u tuz. plnění

• 24. 5. 2016 10:40

Petrr (neregistrovaný)

Problém ale je , že nárokovat DPH si za duben nemůžu. Postupoval bych jak uvádíte s tím, že za duben z prijaté služby bych odvedl DPH ze spravně stanovené ceny(ale nenárokoval DPH) ,kontrolní hlášení A.2 bez čísla dokladu-nemám doklad dobře vystavený.

V květnu na základě již správně vystaveného dokladu ale s datem květen si nárokuji DPH a uvedu doklad v A.2.

• 24. 5. 2016 10:53

allli

DD přece máte a k plnění došlo v dubnu, takže dle §72/3 máte nárok na odpočet za duben
      pořád jde o opravu chybně vystaveného DD, který patří do dubna
      ale záleží na vás, zda si to chcete komplikovat
      do KH A.2 stejně musíte uvést do dubna s DPPD (tj. datum vystavení DD)
      a podávat dodatečné přiznání - to možná bude některá beruška z FÚ koukat :o))

• 24. 5. 2016 11:14

Petrr (neregistrovaný)

Co znaméná DPPD ? :) Myslel jsem, že bych už nepodával dodatečné daňové přiznání. V dubnu bych odvedl z přijaté služby DPH a na základě správně vystaveného dokladu bych v květnovém přiznání DPH zas nárokoval. Pokud bych nárokoval hned v dubnu, obávám se, že porušuji zákon o DPH. Doklad splnující podmínky mám až v květnu a s květnovým datuimem vystavení.
      Nevím, asi opravdu zbytečně komplikované.Děkuji za čas který tomu věnujete.

• 24. 5. 2016 11:28

allli

doklad dobře vystavený.
      >>>>
      >>>>V květnu na základě již správně vystaveného dokladu
      >>>>ale s datem květen si nárokuji DPH a uvedu doklad v
      >>>>A.2.
      >>>>
      >>>a proč ne za duben?
      >>DD přece máte a k plnění došlo v dubnu, takže dle
      >>§72/3 máte nárok na odpočet za duben
      >>pořád jde o opravu chybně vystaveného DD, který patří
      >>do dubna
      >>ale záleží na vás, zda si to chcete komplikovat
      >>do KH A.2 stejně musíte uvést do dubna s DPPD (tj.
      >>datum vystavení DD)
      >>a podávat dodatečné přiznání - to možná bude některá
      >>beruška z FÚ koukat :o))
      >
      >Co znaméná DPPD ? :) Myslel jsem, že bych už nepodával
      >dodatečné daňové přiznání. V dubnu bych odvedl z
      >přijaté služby DPH a na základě správně vystaveného dokladu
      >bych v květnovém přiznání DPH zas nárokoval. Pokud
      >bych nárokoval hned v dubnu, obávám se, že porušuji zákon
      >o DPH. Doklad splnující podmínky mám až v květnu a s
      >květnovým datuimem vystavení.
      >Nevím, asi opravdu zbytečně komplikované.Děkuji za čas
      >který tomu věnujete.
      DPPD=datum povinnosti přiznat daň
      vy nepodáváte KH, že jste si té zkratky ještě nevšiml?
      v původním dotazu jste psal něco o dodatečném přiznání
      dle §73/1/b) ZDPH ani nemusíte mít daňový doklad (lze prokázat jiným způsobem), nemusíte mít v dubnu fyzicky DD jako u tuz. plnění
      já vás přesvědčovat nebudu, udělejte, jak uznáte za "správné"
      možná máte špatné zkušenosti se svým FÚ, měla jsem i případy, kdy jsem neměla opravený DD bez DPH, ale odvedla jsem DPH na výstupu z DD, kde byla německá daň a zároveň jsem si nárokovala odpočet ve stejném přiznání a neměla jsem problém, ani jsem nic nemusela prokazovat
      http://www.penize.cz/dph/247979-dodani-zbozi-z-eu-ale-firma-nereaguje-na-pozadavek

• 24. 5. 2016 13:45

petrr (neregistrovaný)

Po prostudování problematiky a díky vašim odpovědím jsem došel k řešení. Pro ty, co by měli podobný problém. Mohu přiznat až na základě správně vystaveného dokladu dodaného v květnu, uvest do květnového přiznání. Tak bude sedět i s protistranou, která uvádí ve svém hlášení. Dle § 104 pokud se uvede do jiného období a nesnížil jsem daňovou povinnost, správce daň dodatečně nevyměří. Už v dubnu jsem mohl prokázat jiným způsobem, jak uvádíte a tedy při odvedení DPH zaroveň na ř. 43 uplatnit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).