Re: Notebook - manželé
Dobrý den, nevím, ale myslím si, že jestli Váš manžel pracuje v oboru zámečnictví, tak určitě PC / laptop to je jedno, taky potřebuje, v dnešní době je to nutnost a jestli si před půl rokem nepořídil nový (to jen aby to nemlátilo případnou návštěvu z FÚ do očí) tak ať si to koupí na sebe a uplatní DPH, v tom nevidím problém a vy si ho od něj budete půjčovat, vím, že z hlediska důsledného výkladu DPH je to pro něj vlastně asi uskutečněné plnění:-))) ale kdyby se každý takový detail měl řešit a počítat, tak se z toho všichni osypeme:-)) Je to jen můj názor, né výklad zákona:-)
Re: Notebook - manželé
Jestliže manžel dosud žádný PC nekupoval, pak je samozřejmě možné, aby ho zakoupil na sebe a uplatnil odpočet DPH. Měla jsem na mysli, aby on neměl PC i notebook a Vy nic. Proč vidíte problém ve spolupráci? Stačí pouze oznámení na příslušné instituce a jinak nic. Snad trochu víc práce s rozdělením základu daně a podání dvojích přiznání i dvojích přehledů na OSSZ a VZP, ale pro optimalizaci daně se dá něco udělat, ne? (zejm. když má někdo vyšší příjmy a hrozí vyšší daň.progrese).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2005 20:32
Mám dotaz, pracuji jak já tak manžel na ŽL, já ke svému podnikání potřebuji notebook, tak si ho plánuji koupit, no ale já plátce DPH nejsem ale manžel ano, je jedno komu se dá do nákladů, můžu i jemu aby se uplatnil odpočet DPH nebo musím pouze sobě? Manžel podniká v oboru zámečnictví. děkuji.