Zádržné-DPH??

• (neregistrovaný)

14. 9. 2005 10:44

Prosím je správné počítat zádržné z ceny bez DPH nebo z ceny s
    DPH. Jedna nám tvrdí, že si máme počítát zádržné ve výši 10%
    z ceny bez DPH, jiná že správně je 10% z ceny s daní?????
    Je to nějak určeno zákonem??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2005 10:48

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Zádržné-DPH??
      pracuji ve staveb.firmě, kdy zákazník nezaplatí celou fakturu ale dle smlouvy konečná faktura je snížena o zádržené na odstraňování příp.vad,nedodělků atd., tedy podle mne se jedná pouze o pozastavení platby - fakturujeme práce všechny + DPH a zádržné mi zůstává jako nezaplacený zůstatek faktury...nebo zádržné dám do 0 základu mínusem a napíši interní závazkový...

• 14. 9. 2005 10:54

Evka (neregistrovaný)

A to zádržné co tam zůstává vypočítáváte jak??? Ve smlouvě
      máme uvedeno 10% z ceny a to je ten problém. Jedna firma
      ho chce počítat jako 10% z ceny bez DPH a druhá jako 10% z ceny s DPH, obě tvrdí, že ten jejich postup je správný, jak to tedy je????
      Jinak samozřejmě zdaním celou čásku a zádržné zůstane pouze jako nezaplacený dluh na 311!

• 14. 9. 2005 11:00

mmm (neregistrovaný)

to je podle mne nejjednodušší způsob,ale setkala jsem se s účetními na stát.zakázkách,které ho chtěly mít odečteno z celkové faktury - tak jsem dala do nulového základu mínusem, a vystavila jsem si interní závazek - nulový základ částku plusem, nevstupoval do hlášení DPH...počítám vždy 10% z celkové ceny dle smlouvy a ta je vč.DPH...

• 14. 9. 2005 20:28

Eva M. (neregistrovaný)

Taky účtuju stavební firmu :-) Podle mého názoru záleží na dohodě => myslím, že přípustné jsou obě varianty, důležité je znění smlouvy. Obecně se myslím víc používá výpočet z celkové ceny včetně DPH, ale setkala jsem se i s opačnými případy. Souhlasím s výše uvedeným názorem, že zádržné je pouze platební podmínka. Neboli - na konečné faktuře musí být vyúčtováno DPH z celé zakázky (tj. včetně toho zádržného) bez ohledu na datum placení, tj. bez ohledu na to, kdy, jak a zda vůbec bude tak faktura proplacena. Zádržné je vpodstatě odklad platby části faktury. Účtuji tedy stejně jako kteroukoliv jinou částečnou úhradu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).