Re: Odečet mzdy za přestávku,když není.
podle( ZP§87,89odst.2 a 3 a §99ZP)zákona pokud není zaměstnanci umožněno čerpání v době 6hodin prac.doby přestávkana jídlo,není možné ji odečíst,i přestože zaměstnavatel porušil zákon,za tyto odečtené hodiny by bylo možné proplatit jako přesčas,v nepřetržitém provozu,kdy směna trvá 12h, stačí jen jedna přestávka(30min.),
Kamile máte pravdu, pokud nemáte klasickou přestávku, jak píšete, musí Vám zaměstnavatel započítat plných 12 hodin. (Řešil jsem podobný problém a teprve hrozba, že v té "rádobypřestávce" na nic nesáhneme bez ohledu na důsledky udělala své). Toto je klasický problém např. vrátných, sestřiček ap. Jinak během dvanáctky není vůbec nutno odečítat 2 přestávky v práci, ale na druhou stranu, pokud by zaměstnavatel 2 opravdové přestávky udělal, tak je to v jeho pravomoci. ZP říká, že přestávka musí být maximálně po 6.hodinách, ale může být dříve (např. po 4hodinách) a pak vyjdou opravdu dvě.
Mockrát Vám děkuji za rady a já se je pokusím využít při zjednání nápravy.Jedná se o to,že mám v plánu ukončit s tímto "arogantním" zaměstnavatelem pracovní poměr a tak již se nebudu bát,že když se mu postavím budu vyhozen na dlažbu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2005 21:04
Prosím o radu.Pracuji v nepřetržitém provoze.Máme stanovenu dvanácti hodinovou pracovní dobu.Z každé směny mám odečtenou hodinu,která mi není proplacena s tím,že se odečítá přestávka 2x30 minut.Myslím si,že když tuto dobu nejsem na pracovišti vystřídán,nesmím ho opustit a ani nelze zařízení vypnout,tak mám nárok na proplacení celé dvanáctihodinové směny.Mám pravdu a nebo se pletu?Jestliže mám pravdu,můžu žádat zpětně náhradu za tyto odečtené hodiny?