Odečet mzdy za přestávku,když není.

• (neregistrovaný)

14. 9. 2005 21:04

Prosím o radu.Pracuji v nepřetržitém provoze.Máme stanovenu dvanácti hodinovou pracovní dobu.Z každé směny mám odečtenou hodinu,která mi není proplacena s tím,že se odečítá přestávka 2x30 minut.Myslím si,že když tuto dobu nejsem na pracovišti vystřídán,nesmím ho opustit a ani nelze zařízení vypnout,tak mám nárok na proplacení celé dvanáctihodinové směny.Mám pravdu a nebo se pletu?Jestliže mám pravdu,můžu žádat zpětně náhradu za tyto odečtené hodiny?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2005 10:53

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Odečet mzdy za přestávku,když není.
      podle( ZP§87,89odst.2 a 3 a §99ZP)zákona pokud není zaměstnanci umožněno čerpání v době 6hodin prac.doby přestávkana jídlo,není možné ji odečíst,i přestože zaměstnavatel porušil zákon,za tyto odečtené hodiny by bylo možné proplatit jako přesčas,v nepřetržitém provozu,kdy směna trvá 12h, stačí jen jedna přestávka(30min.),

• 15. 9. 2005 16:46

Anonymní (neregistrovaný)

Kamile máte pravdu, pokud nemáte klasickou přestávku, jak píšete, musí Vám zaměstnavatel započítat plných 12 hodin. (Řešil jsem podobný problém a teprve hrozba, že v té "rádobypřestávce" na nic nesáhneme bez ohledu na důsledky udělala své). Toto je klasický problém např. vrátných, sestřiček ap. Jinak během dvanáctky není vůbec nutno odečítat 2 přestávky v práci, ale na druhou stranu, pokud by zaměstnavatel 2 opravdové přestávky udělal, tak je to v jeho pravomoci. ZP říká, že přestávka musí být maximálně po 6.hodinách, ale může být dříve (např. po 4hodinách) a pak vyjdou opravdu dvě.

• 15. 9. 2005 18:39

Kamil (neregistrovaný)

Mockrát Vám děkuji za rady a já se je pokusím využít při zjednání nápravy.Jedná se o to,že mám v plánu ukončit s tímto "arogantním" zaměstnavatelem pracovní poměr a tak již se nebudu bát,že když se mu postavím budu vyhozen na dlažbu.

• 15. 9. 2005 16:51

Zdx. (neregistrovaný)

Žádat samozřejmě můžete (až 3 roky), jenom se musíte připravit na dokazování, že jste přestávku opravdu nemohl čerpat, neboť papír (i zpětně) snese všechno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).