Re: Výpověď
Paragraf vám teď z hlavy neřeknu, dá se najít, ale výpověď Vám dají tzv. 3+2 (tři měsíce lhůta a 2 platy). Jinak k 1.11. budete ještě porád v pracovním poměru, pokud jak píšete Vám ještě nic nedali. Ale třeba myslí, že k 1.11. Vám výpovědi předají, potom Vám začne běžet 3 měsíční lhůta.
Děkuji vám za odpověď , to mě asi nestihnou propustit k 1.11.2005 když mi musí dát 3 měs. výpovědní lhůtu , nebo je nějaká klička aby mi výp. lhůtu nedali ?
>>Dobrý den , potřeboval bych poradit ohledně výpovědi
>>.
>>V podniku nám oznámili že část provozu předají
>>soukromníkovi a že od 1.11.2005 dostaneme výpověď .
>>Podle
>>jakého paragrafu mi můžou dát výpověď . Můžou mě
>>propustit k 1.11.2005 když jsem k dnešnímu dni
>>výpověď
>>nedostal ? Měla by být nějaká výpovědní lhůta , a jaké
>>
>>odstupné ? V podniku pracuji už 10 let.
>>Děkuji
>
>Paragraf vám teď z hlavy neřeknu, dá se najít, ale
>výpověď Vám dají tzv. 3+2 (tři měsíce lhůta a 2 platy).
>Jinak k 1.11. budete ještě porád v pracovním poměru,
>pokud jak píšete Vám ještě nic nedali. Ale třeba myslí,
>že k 1.11. Vám výpovědi předají, potom Vám začne běžet
>3 měsíční lhůta.
Pokud Vám dají výpověď do 30. 9., začíná běžet výpovědní lhůta 1. 10. a končil byste 31. 12. s tím, že byste dostal dvouměsíční odstupné. Mohou Vám také nabídnout dohodu (aby se ta lhůta dala zkrátit), ale tam si pohlídejte, aby tam bylo napsáno, že jde o ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů a že dostanete to odstupné. Je to § 46 zákoníku práce "Výpověď daná zaměstnavatelem".
Ale ještě je jedna možnost, pokud přechází činnost k jinému zaměstnavateli, je to § 249 "Přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů":
"Dochází-li k převodu zaměstnavatele nebo části zaměstnavatele nebo k převodu úkolů nebo činnosti zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovně právních vztahů zaměstnanců v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele."
V tomto případě by se pro Vás nic neměnilo, pracovní smlouva by zůstala platná.
Ale to asi nový majitel nebude chtít, píšu to proto, abyste věděl, jaké jsou možnosti.
Pokud nový zaměstnavatel převezme provoz i se zaměstnance podle § 249 ZP, pak to znamená, že Vás přebírá i s Vašimi právy a povinnostmi, pro Vás se nic nemění, pracovní smlouva zůstává v platnosti, prostě jakoby jste stále pracoval u stejného zaměstnavatele, akorát že se ten zaměstnavatel bude jmenovat jinak. Výpověď tím pádem nedostáváte, samozřejmě ani odstupné, protože Váš pracovní poměr nadále trvá. Na tom převodu podle § 249 se musí zaměstnavatelé mezi sebou domluvit, zaměstnancům se pouze oznámí, ti se k tomu vůbec nevyjadřují.
Pokud nepůjde o převod podle § 249, ale půjde o skončení činnosti Vašeho zaměstnavatele bez toho převodů, pak Vám buď dá výpověď pro rušení zaměstnavatele (§46a), nebo se s Vámi může dohodnout jinak.
Ještě bych se chtěl zeptat co by se stalo jestli by mi zaměstnavatel nabídl abych ve výpovědní lhůtě pracoval na stéjném pracovním místě ale v jiném městě ? Zaměstnavatel má provoz ještě ve vedlejším městě kde bude privatizovat část provozu až příští rok. jinak mi dnes zdělili že když se ruší provoz tak mě s odstupným 2 měs. podle zákoníku práce + 2 měs. podle kolektivní smlouvy (České dráhy) propustí ze dne na den .Budou už připravovat všechny podklady k výpovědí dohodou , kterou jim ale nepodepíšou . Myslím si nevím jestli správně že když mě vlastně propouštějí oni tak jim ani nic podepisovat nemusím. O výpovědní lhůtě nechtěli nic slyšet a oháněli se paragrafy a dohodou na kterou nejsem ochoten přistoupit. Moc Vám děkuji za vaše rady .
Buďte velmi opatrný, nějak se mi to celé nezdá. ČD jsou sice stát ve státě, ale přesto jsou některá prohlášení zavádějící. Pracovat v jiném městě (pokud není uvedeno jaké místo výkonu zaměstnání) ve výpovědní době nemusíte, pokud sám nebudete chtít. To, že máte navíc 2 platy u ČD proti ZP jako odstupné je pouze určitý bonus, který nemá nic společného s výpovědní lhůtou, která musí běžet ze zákona. Tu žádná kolektivní smlouva nemůže zrušit. Nerozumím tomu nepodepisování - buď se podepisuje převzetí výpovědi, zde nemá cenu se nijak cukat, stejně se nic nevyřeší nebo podepíšete dohodu, která Vám bude vyhovovat. Je možné, že někdo "zachrápal" s předáním výpovědí a teď budou zkoušet, kolik lidí jim na to skočí. Znovu opakuji - pokud se ruší místo, 3 měsíce výpovědní lhůta nebo ať Vám dají 7 platů (3+2+2) a klidně k 1.11. skončete.
To nepodepisování jsem myslel tak že když mi předloží k podepsání výpověď dohodou tak ji nepodepíší protože jsem se s nima nedohodl na výpovědi bez výpovědní lhůty a tak mi ji můžou třeba poslat poštou . Tam už ale musí být uvedena výp. lhůta pode zákona . To by jste asi nevěřili jak s člověkem na ČD jednají . Jsem zvědavý jak to všechno dopadne .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
15. 9. 2005 16:21
Dobrý den , potřeboval bych poradit ohledně výpovědi . V podniku nám oznámili že část provozu předají soukromníkovi a že od 1.11.2005 dostaneme výpověď . Podle jakého paragrafu mi můžou dát výpověď . Můžou mě propustit k 1.11.2005 když jsem k dnešnímu dni výpověď nedostal ? Měla by být nějaká výpovědní lhůta , a jaké odstupné ? V podniku pracuji už 10 let.
Děkuji