Re: Přefakturace - 315
Účtování máte dobře 311/315. Faktura musí být ovšem vystavena na Vaší firmu.
Re: Přefakturace - 315
Přijde faktura firmě A - kde se fakturuji náklady, které nepatří firmě A, ale firmě B. Firma A - fakturu zaplatí, jelikož je napsaná na ní a já pak provedu přefakturaci těchto nákladů na firmu B, která nám tyto náklady taky zaplatí. Potřebují vědět předkontace.
1. faktura 321/315
2. přefakturace 311 (firma B)/???
a) 311/315 - účet 315 bude nulový
b) 311/6?? -
c) 315/6?? - účet 315 bude nulový
Pro nás to ale není výnos.
Re: Co na to auditor? - pane Josefe?
Myslím, že v účetnictví je přefakturace v podstatě nepovolená operace. Zásada opatrnosti - určitě do nákladů a do výnosů. Vyjádří se k tomu prosím ještě někdo - Evo M., pane Josefe, bdm a ostatní zlatíčka :-)))? J.F.
Jano F., děkuju za to zlatíčko :-))
Podle mého by bylo nejlepší, kdyby tu fakturu stornoval dobropisem ten, kdo ji vystavil. Na základě toho dobropisu budou firmě A vráceny peníze. Myslím, že není úplně správné přefakturovávat náklady firmě B - už kvůli tomu, že to není plnění firmy A, kvůli záruce, odpovědnosti atd.
Myslím, že ten účet 315 je použitelný jak pro tu přijatou fakturu, tak pro přijatý dobropis. Jeho zůstatek se nakonec stejně musí vynulovat, domnívám se tedy, že ani auditor by nemusel nic namítat.
Účet 378-účtuje se o náhradě škody či manka za odpovědnou osobu-pohledávka z odpovědnosti za způsobenou škodu-vklad do obchodní společnosti a družstva do doby zápisu vkladu do základního kapitálu v OR.
Účet 315-ostataní pohledávky-účtuje se zde ostatní pohledávky z obchodního vztahu, například reklamace vůči dodavatelům, nárok na záruční paušál při převzetí závazků za záruční opravy.
Účet 395 jsem již popsala a je na každé účetní co si vybere:-)))
V praxi je postup ze strany finančních úřadů i Ministerstva financí tolerantní, a to proto, že v daném případě nevzniká žádná újma státnímu rozpočtu.
Milá Petro, příspívám do této diskuze. Také řeším přefakturaci tímto zpsobem - tedy přes ú. 315. Naše společnost má několik dceřiných společností a tak se nám často stává, že faktura patří ne matce, ale některé z dceřinných společností nebo i jen část z dodavatelské faktury. Konzultovala jsem to jak s daňovým poradcem, tak s auditorem a ti k přefakturaci přes ú. 315 a následně vydané faktuře 311/315 nic nenamítali. Naopak, někdo vám radil účtovat přes náklady a výnosy, což se mi správné nezdá, zbytečně by to ovlivňovalo (pokud je taková přefakturace ve větší míře) náklady a výnosy společnosti. Tato předkontace je i ve sbírce souvztažností od ing. Jindráka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 9. 2005 9:33
Dobrý den,
asi jsem použila špatný postup, tak mě prosím opravte. Děkuji moc.
Příjde nám faktura, která je pro jinou firmu.
zaúčtuji 315/321
Pak firmě vystavím fakturu a účtuji 311/315. Dívala jsem se do souvztažností a takovou předkontací tam nemají, tak mi prosím poraďte, jak to má být správně.
Díky moc. Peťa - a přeji hezký den.