Re: Výpočet exekuce
Nejlépe občanským soudním řádem a způsobem výpočtu.
Od čisté mzdy se odečte nezabavitelná částka na osobu povinného 2.666 (62 % životního minima jednotlivce), dále pak nezabavitelná částka na každou vyživovanou osobu, tedy 3 x 1.075 (to je manželka a 2 děti a ta čátka je 3 x 25 % životního minima jednotlivce). Zůstává k exekuci částka 5.800, z níž se srazí 1/3 a to je ta exekuce 1.933,- Kč. Tedy za předpokladu, že se skutečně jedná o nepřednostní pohledávku.
Není. V případě přednostní pohledávky by se srážely 2/3 zbytku čisté mzdy (po odpočtu nezabavitelných částek).
Mně to tak vychází, že mzdovka odečela z čisté mzdy 11.691 jen 2.666 (na osobu povinného), to by bylo k výpočtu exekuce 9.025, z toho 1/3 na nepřednostní pohledávku je 3.008 a 3.008 x 2 je oněch 6.016, které mu srazila. Takže asi nevzala v úvahu další vyživované osoby (manželka a 2 děti - má je nahlášené na mzdové účtárně jako vyživované ?) a navíc srazila exekuci jako přednostní pohledávku - tedy 2/3 ze zbytku čisté mzdy.
..............................
ano přesně tak - záleží na tom zda nahlásil tyto údaje mzdové účetní - což je jeho povinnost. Ä dále může být srážka obchodní úvěrové společnosti tatktéž nařízena soudem pototm by se jednalo o předností a tedy2/3 záleží na tom co má pčetní za podklady a pak se mlže bránit - pokud neohlásil vyživované osoby a jí došel soudní příkaz ke srážce ze mzdy ve porsěch společnosti Home Credit výpočítala srážku správně....
Nepřednostní pohledávka se nestane přednostní ani kdyby to nařídil sám pánbůh, natož soud. Holt zákon je zákon.
správně je výpočet takto:
11691 - 2666 - 3x1075 = 5800. 5800/3 = 1933. Na tom nezmění nic to jestli exekuci nařídil soud nebo exekutor. Pokud účetní neví jak má výši srážky vypočítat, může se obrátit na soud, který výpočet provede. Otázkou skutečně zůstává, zda měla účetní všechny podklady. I kdyby je ale neměla a provedla jen základní odpočet, pak by její výpočet byl chybný. Pokud zůstává po odečtení nezab. částky čistá mzda nad 6450 Kč (150 % ŽM), provede se srážka bez omezení. Ne tedy jak tu někdo psal 9025/3*2. Bylo by to 9025-6450 = 2575. 6450/3 = 2150. 2150+2575 = 4725 Kč na nepřednostní pohledávku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 9. 2005 11:08
Mám prosbu můžete mi prosím někdo velmi rychle spočítat jestli mému kamarádovi vypočetla mzdová účetní dobře měsíční srážku ze mzdy na úhradu exekuce.
Čistá mzda: 11 691,-, manželka ano, 2 děti
Vypočetla mu srážku 6 016,-
Jedná se o nepřednostní pohledávju vůči HOME CREDIT.
Jestli někdo můžete tak mi to prosím spočítejte, počítala jsem to na vvv.výplata.cz a vyšl mě daleko menší částka tak teď nevím jestli jsem blbá já nebo ona.
Děkuji a nezlobte se, že vás obtěžuji.
Katka