Hlavní navigace

Neomluvená absence

  • (neregistrovaný)

    16. 9. 2005 15:53

    Dobrý den,
    31.8.2005 nám zaměstnanec dal dvouměsíční výpověď,jeho pracovní poměr skončí dnem 31.10.2005. Od 1.9.2005 nenastoupil řádně naplánovanou směnu.Poslali jsme mu vytýkací dopis, který si převzal.Dnes mi vedoucí sdělil, že nadále nedochází do zaměstnání.
    Jaký způsob ukončení pracovního poměru mohu zvolit.Můžu vůbec, když mu běží výpověď mu dát výpověď jinou?
    K dnešnímu dni má 12 dní neomluvené absence a údajně pracuje u jiné firmy.
    Prosím poraďte.
    Hana

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 9. 2005 16:06

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Neomluvená absence
      Je to jasné hrubé porušení pracovní kázně. Zřejmě jste se nedohodli na ukončení, tak dal výpověď a stejně ale výpovědní dobu nehodlal dodržet a nastoupil jinam. Buď mu zašlete ukončení pracovního poměru podle § 53 (pracovní poměr skončí doručením) a na ty dny, co nechodil do práce mu napíšete áčka. To klidně můžete. Pokrátíte mu nárok na dovolenou a neproplatíte případnou zbylou dovolenou. Pokud už si vybral dovolené více, než na co vyjde nárok, tak mu ji srazíte. Ovšem není z čeho, takže tuto částku Vám bude zaměstnanec dlužit a Vy ji na něm můžete vymáhat. Stejně tak ze zdravotním pojištěním za neomluvenou absenci. Vy jste totiž povinni ho pojišťovně odeslat a on je povinen Vám ho celé uhradit. Takže jestliže mu to chcete ještě víc znepříjemnit a pak z něho vymáhat více zdravotního pojištění (nebo se smíříte s tím že nic nevymůžete a že Vám to přesto stojí za to), pak mu můžete psát áčka až do 31.10. Pak teprve dojde ke skončení pracovního poměru a k vystavení zápočťáku.
      Mimochodem, protože je stále zaměstnán u Vás, nesmí mít u jiného zaměstnavatele hlavní pracovní poměr na plnou pracovní dobu. Jestli má ten druhý zaměstnavatel shodnou činnost s Vámi, pak ho (zaměstnance) můžete žalovat. U tohoto zaměstnavatele by mohl pracovat jen s Vaším souhlasem.

    • 17. 9. 2005 20:57

      JanaG (neregistrovaný)

      Re: Neomluvená absence
      Zkuste si na jeho zdravotní pojišťovně zjistit, jestli ho nepřihlásil jiný zaměstnavatel. A těch bych se zeptala, jestli jim náhodou nechybí zápočťák. Každopádně áčka a §53.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).