Hlavní navigace

Odmaturoval jsem .ale...

  • (neregistrovaný)

    17. 9. 2005 16:01

    Všem hezký den,

    pořád jsem slyšel bez maturity nejsi nic atd.....
    měl jsem zdravotní problémy a maturoval jsem až tento týden ,
    slíbený místo nevyšlo,tak jsem se nahlásil na pracák s tím,že rychle něco musím sehnat
    moje otázka zní z čeho mají tito lidé žít?
    podporu nedostanu musím mít odpracováno 12 měsíců
    nechci být doma ,ale co když to nebude tak jednoduché.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 9. 2005 16:44

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      Zatím jsi studoval, živili tě rodiče a tato doba relativní bezstarostnosti je pryč a počítej s tím, že celý život to nebude jednoduché. Pomiňme ten fakt, že chtít po studentech, aby odpracovali 12 měsíců za 3 roky je blbost. Ale dokud to někdo nezruší, tak to tak je. Podporu sice nedostaneš, ale můžeš se zeptat na úřadu na to, jaké jsou podmínky pro získaní některé dávek státní sociální podpory (tj. tam, odkud ti až dosud chodily přídavky). A jistě bydlíš s rodiči, takže ti tě taky nenechají na holičkách. Při hledání práce se nespoléhej jen na úřad práce. Hledej sám, pročítej noviny s pracovními nabídkami, projeď internet, zajdi do agentury.... S maturitou máš větší možnost získání práce než bez ní.

    • 17. 9. 2005 17:33

      AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      >> Všem hezký den,
      >>
      >>pořád jsem slyšel bez maturity nejsi nic atd.....
      >>měl jsem zdravotní problémy a maturoval jsem až tento
      >>týden ,
      >>slíbený místo nevyšlo,tak jsem se nahlásil na pracák
      >>s
      >>tím,že rychle něco musím sehnat
      >>moje otázka zní z čeho mají tito lidé žít?
      >>podporu nedostanu musím mít odpracováno 12 měsíců
      >>nechci být doma ,ale co když to nebude tak
      >>jednoduché.

      To je otázka,kterou si kladu v posledních letech stále. A stále
      není slyšet žádná odpověď. Vy neklesejte na mysli. Uvidíte, že
      jako mladý člověk práci seženete. Musíte však být dost aktivní- nečekat, že Vám ji seženou na ÚP. Tato instituce se neangažuje pro lidi víc než jí umožňují naše zákony.
      Od SSP nemůžete nic žádat, jelikož nemáte k nikomu vyživovací povinnost . Existuje však odbor humanitární - na Vašem příslušném městském úřadě, kde si požádejte o nepovinnou dávku( ve výši živ.minima). Ne každý, kde studoval se "nechal
      živit " rodiči, jsou i tací a není jich málo, při studiu museli pracovat, aby rodičům ulehčili ve fin.náročné situaci a sami nebyli tak závislí. Držím Vám palce, upřímně.

      Zatím jsi studoval, živili tě rodiče a tato doba
      >relativní bezstarostnosti je pryč a počítej s tím, že celý
      >život to nebude jednoduché. Pomiňme ten fakt, že chtít
      >po studentech, aby odpracovali 12 měsíců za 3 roky je
      >blbost. Ale dokud to někdo nezruší, tak to tak je.
      >Podporu sice nedostaneš, ale můžeš se zeptat na úřadu na
      >to, jaké jsou podmínky pro získaní některé dávek
      >státní sociální podpory (tj. tam, odkud ti až dosud chodily
      >přídavky). A jistě bydlíš s rodiči, takže ti tě taky
      >nenechají na holičkách. Při hledání práce se nespoléhej
      >jen na úřad práce. Hledej sám, pročítej noviny s
      >pracovními nabídkami, projeď internet, zajdi do
      >agentury.... S maturitou máš větší možnost získání práce než bez
      >ní.

    • 17. 9. 2005 19:02

      L. (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      Sama jsem dvakrát přišla o práci ve zralém věku, tak vím o čem je řeč. Obě mé děti se ocitly ve stejné situaci jako Vy. Samozřejmě se na úřadu práce nahlaste, aby za Vás zaplatili socilní a zdravotní, ale nečekejte, že je to úřad na hledání práce. Myslím, že v případě mladých lidí se ani tolik nejedná o finanční stránku, protože v době, kdy studovali, je stejně vesměs živili rodče, protože podpora státu je jen symbolická. Důležitý je fakt, že pokud zůstane mladý člověk doma víc jak měsíc či dva, těžko si pak zvykne na nějaký pravidelný (a nepříjemný) režim. Přesvědčila jsem své děti, aby si dočasně našly zaměstnání, které neodpovídalo jejich kvalifikaci. Syn si hned na počátku se zaměstnavatelem dohodl, že je to jen do té doby, než najde něco, co odpovídá jeho vzdělání, dcera pracovla na dohodu o pracovní činnosti. V obou případech si myslím, že z výchovného hlediska to byl dobrý tah. Syn dnes dělá to, co studoval, dcera šla na jinou školu. Myslím, že vědí, že to, že jim "Matka příroda" dala nějakou inteligenci a rodiče nějaké vzdělání, je dar, kterého si mají vážit. Ono totiž vstávat každý den v půl páté, celý den manuálně makat a pak pobrat výplatu, která stačí sotva na nájem, tak to je silný výchovný moment.

      Věřím tomu, že každý si v životě najde své místo, někomu to prostě trvá dýl. Určitě to své perfektní zaměstnání brzy najdete.

    • 18. 9. 2005 9:39

      Libor (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      ************
      nechci být někomu na obtíž,mamka je se mnou a se sestrou /3ročník OA/ sama.neměla a nemá to v životě lehké, sice vydělává svíc než slušně,nemusím se bát ,že" umřu hlady" ,ale o to víc si připadám hrozně,mluvíme o tom spolu a nic mi nevyčítá,ale já chci dokázat jí i sobě ,že za něo stojím,že
      že to dokážu ,nechci být na pracáku jako nějaká vyžírka a sociálka ,sluduji internet každý den, obvolal jsem kde co i v okolních městech ,ale všude chtějí praxi nebo na černo a to já nechci .
      Děkuji za vaše názory a postřehy z vlastního života

    • 18. 9. 2005 15:51

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      Počet volných pracovních míst se liší podle regionů. Lepší situace je tam, kde se nachází větší město s průmyslem. Záleží také na tom, zda jsi studoval gymnázium nebo průmyslovku a v jakém oboru. Na ÚP nejsou jen vyžírky, kromě těch vyžírků jsou tam i lidé, které skutečně práci hledají. Jenže ÚP je instituce velmi nepružná. Doba není jednoduchá a zaměstnání se neshání lehce ani lidem s praxí, natož absolventům. Nevýhodou je, že nemáš žádnou praxi, to je fakt, ale Tvojí výhodou je mládí a s ním související pružnost myšlení i pružnost tělesná :-). Zkrátka mladý člověk není tak brzo unavený jako např. člověk přes padesát. Rozhodně netrvej jen na smlouvě na dobu neurčitou. Vezmi práci na dobu určitou, na dohodu... Tím získáš praxi, a hledej dál, lépe placenou, výhodnější, trvalejší... Může se stát, že se v té práci na dohodu osvědčíš tak, že Ti smlouvu prodlouží nebo dostaneš pracovní smlouvu. A ta práce nemusí být jen ve vystudovaném oboru. Mladí lidé se uplatní také jako prodavači nebo grilovači v různých McDonaldech, KFC a jiných občerstveních. Sice platově nic moc, ale pro začátek to stačí. Na mnoha prodejnách a občerstvovnách visí nabídky práce. A jak říkám, pro rozjezd vezmi i méně placenou práci s požadavkem nižšího vzdělání než máš. A pak hledej dál.
      K získání práce Ti ukončené střední vzdělání jistě napomůže, k udržení práce pak bude záležet na tom, jak se předvedeš a co umíš. Uč se cizí jazyk. A taky neklesej na mysli, když se Ti podaří práci sehnat, ale pak Tě propustí (nebo neprodlouží smlouvu). Nemusí to být proto, že s Tebou nejsou spokojeni, ale proto, že i ten zaměstnavatel má svoje problémy, třeba se zakázkami a přestože by si Tě rád nechal, kdyby ty zakázky měl, tak je bohužel nucen někoho pustit. Nechej si pak napsat posudek, když bude kladný, použiješ to jako doporučení u příštího zaměstnavatele.
      Třeba někdo z Tvých příbuzných je sám podnikatel, nebo někdo z jejich známých nebo známých Tvé maminky, prostě se takto různě poptat, zda by někdo nepotřeboval pracanta.
      Snad Ti nevadí, že Ti tykám, mám podobně staré syny.

    • 18. 9. 2005 16:07

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      To jsi se měla zeptat dřív, třeba není nikde organizovaný a vadí mu to. Promiň, že ti tykám, jsme stejně staré a byly jsme spolu v pionýru.

    • 18. 9. 2005 16:59

      Libor (neregistrovaný)

      Re: Odmaturoval jsem .ale...
      děkuji a vůbec mi nevadí tykání z vašeho textu je cítit ,že jste máma a hodná máma
      tak já něco vymyslím,mějte se hezky a děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).