Re: OČR dvou dětí
Pokud je to jiné dítě, jde o další případ. Berte to tak, že nové OČR přerušuje původní OČR.
Příklad "Mzdová účetní 2005" str.349:
vdané ženě onemocněl syn Jiří a lékař stanovil potřebu ošetř.od 20.9. do 28.9.2005 t.j. na 9 kal.dnů. Dnem 26.9.2005 onemocnělo i druhé dítě dcera Eva a zde stanovil lékař rovněž 9 kal.dnů t.j. od 26.9. do 4.10.2005. Na syna Jiřího bude jako vdané ženě proplacena podpora za dobu od 20.9.-28.9.2005 t.j. 9 kal.dnů. U dcery Evy bude nárok na výplatu již jen za dobu od 29.9. do 4.10.2005 t.j. za 6 kal.dnů a to z důvodu, že první 3 dny potřeby ošetřování na dceru Evu se překrývají s potřebou ošetřřování syna Jiřího a tyto dny (26.27.a 28.9.2005) nemohou být vyplaceny dvakrát...
to je jasné, druhá ošetřovačka skončila. Ale když bude to druhé dítě stonat déle než devět dnů, tak ona celkem nedostane proplacených 9+9 dnů! Aspoň mě to tak udělali. Usekli první ošetřovačku a hned od začátku druhé začali počítat, takže i když druhá OČR stále trvala, vzali z ní jen poctivých 9 dní - celkem 13. Pochybuji, že by ale doktor napsal začátek ošetřovačky o několik dní později, než začala nemoc. Nebo to tak jde?
Jasně že v tomto případě nedostane 9 + 9. V uvedeném příkladě se první 3 dny ošetřování Evy překrývají s ošetřováním Jiřího. Ošetřovačka Jiřího měla trvat a a taky trvala od 20. do 28. 9., což je 9 dnů. Zároveň ale od 26.9. začala ošetřovačka Evy. Za stejné dny je možné vyplatit dávku pouze jednou, a to na základě ošetřování Jiřího. To skončilo 28.9. a dále byly placeny dny na základě ošetřování Evy. Protože se ty první 3 dny překrývaly s ošetřováním Jiřího, bude nárok už jen na zaplacení 6ti dnů, i kdyby ošetřování Evy mělo trvat déle. Tzn. do 4.10. Od 5.10. by pak bylo ošetřování neplacené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 9. 2005 12:30
No to jsem pochopila. Ale mě zajímá, když se ty dvě OČR překrývají, tak kolik skutečně zaměstnanci zaplatím - když je vdaná tak má nárok na 9 dní, ni?
první dítě 10. - 19.
druhé dítě 15. - 23.
takže celkem bude doma 13 dní, ale zaplatit ji mohu přece pouze 9 dní, na zbytek s i musí vzít neplacené volnol ne?
Nebo je to jinak ? Prosím ještě jednou vysvětlit.