Re: úvěr nebo půjčka???
*** Rozdíly tam samozřejmě jsou - určitě neuvedu všechny ale snad mě někdo doplní:
1) Půjčka: určení předmětu podle druhu - úvěr: jen peníze
2) Úvěr: obsahuje závazek věřitele peníze poskytnout - půjčka: bez přenechání věci nemůže ani ke smlouvě dojít
3) Půjčka: úročí se jen tehdy, bylo-li dohodnuto - úvěr: vždy ***
Nesmysl....
úvěr = půjčka
(Všichni znáte novomanželskou půjčku. Tak se jí říká. Ale je to úvěr) Neříká se tomu synonymum?
tak se nehádejte dík za vaše názory
logicky bych viděla ,že půjčka je něco půjčit ,ale i peníze
úvěrjasně peníze
co je lepší úvěr nebo půjčka
tak třeba Provident nabízí půjčky až do domu ,ale i úvěry v obou případech jde o peníze
takže rozdíl je v úrocích?
Úvěr je půjčení peněz za úrok a s poplatkem (za půjčení). Půjčka je půjčení peněz za úrok nebo i bez něj. Takže úvěr vždy úrok a poplatek, půjčka bez poplatku a úrok může být. Slovíčkaření je zbytečné, snažte se zjistit celkovou roční úrokovou sazbu jednotlivých produktů - u bank je to kolem 10 % ročně, u služeb typu Provident, kreditní karta apod. jsou výsledné úroky v násobcích resp. v desítkách procent. Vždy je třeba zjistit, zda inzerovaná úroková sazba je roční, nebo měsíční, týdenní apod.. Je hezké dostat peníze až do domu, horší ale je pak splácet x-krát víc, než jsem si půjčil. Pro nejnižší úroky si dojdu třeba do banky, fronty už tam nebývají. Nebudete-li půjčku/úvěr splácet, nepříjemný je pak každý věřitel, jenom banky nepoužívají ramenaté vymahače...
Ještě k tomu rozdílu: smlouva o půjčce vzniká předáním předmětné věci, smlouva o úvěru se nejdříve uzavře a pak se podle smlouvy postupuje (následnost předání peněz po uzavření smlouvy).
Teď jsem četla v Ekonomu, že Provident Financial půjčuje v Polsku za 220% p. a. U nás to nebude asi jiné.
Nevím co je lepší, ale rozdíl je v právním pohledu na závazek. Úvěr je obchodněprávní vztah a smlouvu o půjčce upravuje občanský zákoník. Pokud máte v plánu řádné splácení rozhodněte se podle konkrétních podmínek poskutnutí prostředků. Odlišnost v právních úpravách je například v promlčecí lhůtě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 9. 2005 12:40
jsem v rozpacích ,mám zjistit co je lepší jestli úvěr nebo půjčka ,oboje lze jak pro občany tal pro podnikatele oboje k¨lze na cokoliv tak jaký je v tom obecně rozdíl.?
děkuji.