Re: Pozastávka při fakturaci
mohu poradit pouze ze zkušeností jak to dělám já - zádržné je pozastavení platby, musíte vyfakturovat práce + DPH a já zádržné buď odečtu z nulového základu mínusovou položkou a vytvořím si interní pohledávkový doklad na částku zádržného, nebo vyfakturuji celou částku bez ohledu na výši zádržného a zůstává mi faktura nezaplacena se zůstatkem ve výši zádržného....většinou ale chtějí odběratelé tu první variantu...takže DPH odvést ze všeho....
Re: Pozastávka při fakturaci
Fakturujte 100% jako hodnotu ZDP (tzn. DPH ze 100%) a zádržné odečtěte od celkové částky podobně jako např. zálohu. Zádržné neovlivňuje výši DP - je to v podstatě platební podmínka.
O vrácení zádržného si pak řeknete obchodním dopisem.
Jestli se pletu, tak mě někdo opravte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 9. 2005 8:24
Dobrý den,
prosím o radu, jak fakturovat v situaci, kdy byla uzavřena smlouva o dílo na určitou částku, nyní klient požaduje 20% pozastávku platby pro případ dalších požadavků ze strany koncového zákazníka.
Mám tedy fakturovat pouze 80% částky bez zmínky o 20% zádržném, nebo mám fakturovat částku celou s tím, že klient uhradí 80% ihned a 20% později (tady bychom ale odváděli DPH v předstihu), nebo mám na fakturu uvést celkovou částku a odečíst zádržné a později je dofakturovat zvlášť.
Prosím o radu, jak situaci vyřešit korektně.
Mockrát děkuji a přeji příjemný den.
Šárka