Prodlení v placení daně?

• (neregistrovaný)

20. 9. 2005 12:28

Vždycky jsem si myslela, že dnem úhrady daně se myslí den, kdy to mně odepíšou z účtu. Teď mi přišel platební výměr na daňové penále (záloha na daň z příjmů), kde je, že daň byla připsaná na účet správce daně 16., z našeho účtu byla stržena 15. Pracovnice FÚ mi sdělila, že je důležité, kdy jim to bylo připsáno a pokud to banka špatně zaslala (i když nám to bylo strženo 15.), máme to penále chtít po bance...
    Já si myslím, že FÚ nemá pravdu: §61/1 Zák.o správě daní a poplatků "Za den platby se považuje a) ... den, kdy bylo uskutečněno odepsání z účtu daňového dlužníka".
    §61/2 Banka je povinna připsat platbu na příslušný účet správce daně vždy nejpozději následující pracovní den poté, kdy byla platba z účtu příkazce odepsána...
    Podle mne všechny povinnosti byly splněny, jak z naší strany tak ze strany banky. Co na to říkáte?
    Chci podat odvolání (ještě jsem ho nikdy nepsala a pro pár korun penále na to nechci volat právníka). Nevíte, jestli se platí správní poplatek za odvolání (kolek)?
    Díky. Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).