Re: Odpočty - zletilý student
Na stejnou otázku jsem už několikrát odpovídala. Pokud student neudělá závěrečnou zkoušku (maturitu) v termínu a je mu povolen náhradní termín, v němž bude opravnou zkoušku dělat, zachovávají se mu práva a povinnosti studenta do konce školního roku, v němž se měla řádná závěrečná zkouška konat, zpravidla tedy do konce srpna. V září už nemá statut studenta.
Omlouvám se, měla jsem podobný případ a v abecedě mzdové účetní je napsáno, pokud nevykoná zkoušku v daném termínu a je mu povolena opravná je žákem pouze do 30.6.
Já jsem daňové zvýhodnění zastavila a od září zase dala, protože vykonal opravnou zkoušku a začal studovat na vyšší odborné.
Mám to dobře?
Děkuji za odpověď.
Renata
To, co jsem napsala, je podle Brožury Danění mezd a platů od Pelecha. Ale ani v Abecedě nic takového nevidím, že by byl studentem jen do 30.6. Cituji z Abecedy:" nevykonal-li žák v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo na středních odborných školách závěrečnou zkoušku, zachovávají se mu práva a povinnosti do konce školního roku, v němž měl studim ukončit, Školní rok začíná 1.9. a končí 31.8."
A jestliže v září maturitu složil a začal studovat dál, pak byl studentem i od září, takže vlastně nepřetržitě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 9. 2005 17:53
Dobrý den, prosím o radu.Je u nás zaměstnaná matka, která má daňové zvýhodnění na syna, které mu je 20 let. Minulý školní rok neudělal zkoušky a teď v září dělá zkoušku opravnou. Má nárok zaměstnankyně na odpočitatelnou položku na dítě za měsíc září? Nebo už se má syn hlásit na pracovním úřadě. Volala jsem si na sociálku a tam mi sdělili, že je student i v září a na finančním úřadě si paní nebyla jistá, ale sdělila mi, že na odpočet není nárok. Prosím poraďte, děkuji Hanka