Re: Odpočty - zletilý student
Na stejnou otázku jsem už několikrát odpovídala. Pokud student neudělá závěrečnou zkoušku (maturitu) v termínu a je mu povolen náhradní termín, v němž bude opravnou zkoušku dělat, zachovávají se mu práva a povinnosti studenta do konce školního roku, v němž se měla řádná závěrečná zkouška konat, zpravidla tedy do konce srpna. V září už nemá statut studenta.
Omlouvám se, měla jsem podobný případ a v abecedě mzdové účetní je napsáno, pokud nevykoná zkoušku v daném termínu a je mu povolena opravná je žákem pouze do 30.6.
Já jsem daňové zvýhodnění zastavila a od září zase dala, protože vykonal opravnou zkoušku a začal studovat na vyšší odborné.
Mám to dobře?
Děkuji za odpověď.
Renata
To, co jsem napsala, je podle Brožury Danění mezd a platů od Pelecha. Ale ani v Abecedě nic takového nevidím, že by byl studentem jen do 30.6. Cituji z Abecedy:" nevykonal-li žák v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo na středních odborných školách závěrečnou zkoušku, zachovávají se mu práva a povinnosti do konce školního roku, v němž měl studim ukončit, Školní rok začíná 1.9. a končí 31.8."
A jestliže v září maturitu složil a začal studovat dál, pak byl studentem i od září, takže vlastně nepřetržitě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 9. 2005 17:53
Dobrý den, prosím o radu.Je u nás zaměstnaná matka, která má daňové zvýhodnění na syna, které mu je 20 let. Minulý školní rok neudělal zkoušky a teď v září dělá zkoušku opravnou. Má nárok zaměstnankyně na odpočitatelnou položku na dítě za měsíc září? Nebo už se má syn hlásit na pracovním úřadě. Volala jsem si na sociálku a tam mi sdělili, že je student i v září a na finančním úřadě si paní nebyla jistá, ale sdělila mi, že na odpočet není nárok. Prosím poraďte, děkuji Hanka