Re: Exekuce nejprve z druhé třetiny ?
Prosím také o názor o uspokojování přednostních pohledávek nejprve z druhé třetiny a potom z první. Mě to teď takto počítá mzdový program, autoři dostali takovýto výklad. Já jsem vždycky měla za to, že se vždy začíná první třetinou. Konkrétně já mám u jednoho zaměstnance 1. exe. výživné a následují nepřednostní pohledávky. Při uspokojování předn. nejprve z druhé třetiny zbyde někdy i celá první třetina na nepředn. pohledávku (2. v pořadí), při opačném postupu jen pár korun nebo vůbec nic.
Myslíte v případě, že je výživné menší než obě třetiny dohromady?
Ano, mívám ho menší než součet obou třetin, někdy i menší než jedna třetina. Prý by mělo dorazit i dlužné výživné (podle sdělení matky dítěte - za dobu evidence zam. na ÚP). Potom už vůbec nevím, jak z toho. Potom to bude 1. běžné výživné, 2.-4. nepřednostní exekuce (posílám tu 2.) a 5. dlužné výživné.
Z druhé třetiny se sráží v pořadí: běžné výživné, dlužné výživné a ostatní přednostní pohledávky. Z první třetiny se sráží podle pořadí bez ohledu na to, jestli je přednostní nebo nepřednostní. Jestli bylo výživné první v celkovém pořadí a další jsou nepřednostní, tak bych srážela z první třetiny dál výživné a z druhé dlužné výživné. Na nepřednostní jen to, co zbyde z první třetiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 8. 2016 10:30
Dobrý den,
prosím pěkně o radu.
Poprvé máme exekuční příkaz ze mzdy povinného / zaměstnance.
Přednostní pohledávka. Bezdětný. Svobodný. Žije sám.
Pohledávkou je jistina - celkem 5000 kč.
Výše nákladů exekuce bude dodatečně upřesněna.
Plátce mzdy je povinen uspokojit přednostní pohledávku nejprve z druhé třetiny a teprve .....z první třetiny.
Prosím o radu při výpočtu:
ČM 11898 Kč
Odečtu nezab. částku 6179 Kč
11898 Kč - 6179 Kč = 5719 Kč
1/3 činí 1906 Kč
2/3 činí 3812 Kč
3/3 činí 5719 Kč je to tak správně ?
Na exekuci uhradíme 3812 Kč ? 2/3 ?
Moc moc díky všem za odpovědi a rady