Re: Chci pracovat při mateřské
Práce podle potřeb zaměstnavatele se sjednává buď jako dohoda o provedení práce, kdy se smluví udělání nějaké práce, za x hodin a x korun, zaměstnanec ji provede a výsledek odevzdá. Výše odměny není limitovaná, jen se sčítají hodiny, protřebné k provádění těch prací na dohodu, a tyto hodiny nesmí přesáhnout 100 v kal. roce. Pojištění se z DOPP nikdy nesráží.
Pokud by šlo o pravidelnější práci, nebo by se ty hodiny nevešly do 100, pak se sjednává dohoda o pracovní činnosti. Ta může být sjednána tak, aby v průměru za období, na které byla dohoda sjednána, nepřekročil počet odpracovaných hodin 20 za týden. (tzn. pracujete podle potřeb, v některém měsíci odpracujete třeba 150 h, v dalším 20 ....). Odměna je opět smluvní, limit není. Na rodičovské si takto můžete přivydělat neomezeně.
Sociální a zdravotní platí stát, ale to znamená, že v měsíci, ve kterém si nevyděláte nic, nemusíte státu odvádět minimální částku zdravotního pojištění. Pokud ten příjem bude, bude Vám z něj sráženo zdravotní a sociální ve výši 4,5% a 8% ze skutečně dosažené mzdy.
Re: Chci pracovat při mateřské
Já bych nejdřív chtěla vědět, zda má paní uzavřený nějaký pracovní poměr, z kterého jí byla vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. Většinou zaměstnavatelé chtějí vědět, zda jejich zaměstnanci nepracují někde jinde. Jinak jediná podmínka "přivýdělku", aby nepřišla o rodičovský příspěvěk, je - nemít dítě umístěné např. v jeslích, musí "zabezpečit jeho hlídání vlastními silami".
Ach jo.Také bych chtěla pracovat.
>>>Jsem vdaná, mám roční dítě, nepobírám žádné
>>>dávky.Můžu
>>>si při mateřské přivydělat - byla mi nabídnuta
>>>smlouva
>>>o nepravidelné výpomoci - zaměstnavatel mi zavolá,
>>>kdy
>>>mně bude potřebovat. Je to nějak omezeno např. že
>>>můžu
>>>pracovat max. 20 hodin za měsíc a mít max. polovinu
>>>minimální mzdy nebo to není ničím omezeno?
>>>A když jsem na mateřské a podepíšu smlouvu , kdo za
>>>mně bude platit soc. a zdrav. pojištění - stát nebo
>>>ten
>>>zaměstnavatel ?
>>
>>Práce podle potřeb zaměstnavatele se sjednává buď
>>jako
>>dohoda o provedení práce, kdy se smluví udělání
>>nějaké
>>práce, za x hodin a x korun, zaměstnanec ji provede a
>>výsledek odevzdá. Výše odměny není limitovaná, jen se
>>sčítají hodiny, protřebné k provádění těch prací na
>>dohodu, a tyto hodiny nesmí přesáhnout 100 v kal.
>>roce.
>>Pojištění se z DOPP nikdy nesráží.
>>Pokud by šlo o pravidelnější práci, nebo by se ty
>>hodiny nevešly do 100, pak se sjednává dohoda o
>>pracovní
>>činnosti. Ta může být sjednána tak, aby v průměru za
>>období, na které byla dohoda sjednána, nepřekročil
>>počet
>>odpracovaných hodin 20 za týden. (tzn. pracujete
>>podle
>>potřeb, v některém měsíci odpracujete třeba 150 h, v
>>dalším 20 ....). Odměna je opět smluvní, limit není.
>>Na
>>rodičovské si takto můžete přivydělat neomezeně.
>>Sociální a zdravotní platí stát, ale to znamená, že v
>>měsíci, ve kterém si nevyděláte nic, nemusíte státu
>>odvádět minimální částku zdravotního pojištění. Pokud
>>ten příjem bude, bude Vám z něj sráženo zdravotní a
>>sociální ve výši 4,5% a 8% ze skutečně dosažené mzdy.
>
>Já bych nejdřív chtěla vědět, zda má paní uzavřený
>nějaký pracovní poměr, z kterého jí byla vyplácena
>peněžitá pomoc v mateřství. Většinou zaměstnavatelé chtějí
>vědět, zda jejich zaměstnanci nepracují někde jinde.
>Jinak jediná podmínka "přivýdělku", aby nepřišla o
>rodičovský příspěvěk, je - nemít dítě umístěné např. v
>jeslích, musí "zabezpečit jeho hlídání vlastními silami".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 9. 2005 15:17
Jsem vdaná, mám roční dítě, nepobírám žádné dávky.Můžu si při mateřské přivydělat - byla mi nabídnuta smlouva o nepravidelné výpomoci - zaměstnavatel mi zavolá, kdy mně bude potřebovat. Je to nějak omezeno např. že můžu pracovat max. 20 hodin za měsíc a mít max. polovinu minimální mzdy nebo to není ničím omezeno?
A když jsem na mateřské a podepíšu smlouvu , kdo za mně bude platit soc. a zdrav. pojištění - stát nebo ten zaměstnavatel ?