Re: FAKTURA - MEZI NEPLÁTCI DPH
>Pojem faktura se spojuje s běžným daňovým doklade, z
>hlediska DPH. Je však někde uvedeno, jaké údaje má
>obsahovat doklad nemyslím daňový, abych jej mohl uplatnit
>jako výdaj/příjem.
>Našel jsem pouze v obchodním zákoníku, že podnikatel
>má povinnost uvádět na těchto dokladech
>údaje...............kromě jiného i svoje sídlo nebo místo podnikání.
Náležitosti faktury coby nedaňového dokladu od neplátce nejsou (kromě §13a ObchZ, o kterém tu asi píšete) legislativně upraveny, můžou být ale vymezeny smluvně.
>
>Kde by se psalo, co má uvádět za údaje toho, komu
>fakturuje nebo prodává?? Nikde jsem to nenašel.
>
>Druhá otázka je, jestli v případě daňového dokladu i
>výše uvedené faktury, splňuje podmínku uvedení sídla
>nebo místa podnikání, jestliže je uvedena na faktuře
>provozovna. Myslím si, že uvádět provozovnu je špatně.
>Může to někdo napadnout?
DD musí obsahovat "sídlo nebo místo podnikání", neDD viz výše.
Jen abychom zase nezačali plést dohromady daňové, účetní a jiné doklady: faktura/DD je něco jiného, než účetní doklad - ten z ní (třeba spolu sjinými fa.) teprve uděláte a platí pak pro něj jiné náležitosti.
§31 odst. 17 ŽZ: "Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka zákazníkovi doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením, a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak."
§26 odst. 6 ZDPH: Osoba, která není plátcem, s výjimkou osoby podle odstavce 3 a osoby dodávající nový dopravní prostředek podle § 19, nesmí vystavit doklad, který má náležitosti daňového dokladu. Vystaví-li jej, uloží se jí pokuta podle zvláštního právního předpisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 9. 2005 17:47
Pojem faktura se spojuje s běžným daňovým doklade, z hlediska DPH. Je však někde uvedeno, jaké údaje má obsahovat doklad nemyslím daňový, abych jej mohl uplatnit jako výdaj/příjem.
Našel jsem pouze v obchodním zákoníku, že podnikatel má povinnost uvádět na těchto dokladech údaje...............kromě jiného i svoje sídlo nebo místo podnikání.
Kde by se psalo, co má uvádět za údaje toho, komu fakturuje nebo prodává?? Nikde jsem to nenašel.
Druhá otázka je, jestli v případě daňového dokladu i výše uvedené faktury, splňuje podmínku uvedení sídla nebo místa podnikání, jestliže je uvedena na faktuře provozovna. Myslím si, že uvádět provozovnu je špatně. Může to někdo napadnout?