Re: FAKTURA - MEZI NEPLÁTCI DPH
>Pojem faktura se spojuje s běžným daňovým doklade, z
>hlediska DPH. Je však někde uvedeno, jaké údaje má
>obsahovat doklad nemyslím daňový, abych jej mohl uplatnit
>jako výdaj/příjem.
>Našel jsem pouze v obchodním zákoníku, že podnikatel
>má povinnost uvádět na těchto dokladech
>údaje...............kromě jiného i svoje sídlo nebo místo podnikání.
Náležitosti faktury coby nedaňového dokladu od neplátce nejsou (kromě §13a ObchZ, o kterém tu asi píšete) legislativně upraveny, můžou být ale vymezeny smluvně.
>
>Kde by se psalo, co má uvádět za údaje toho, komu
>fakturuje nebo prodává?? Nikde jsem to nenašel.
>
>Druhá otázka je, jestli v případě daňového dokladu i
>výše uvedené faktury, splňuje podmínku uvedení sídla
>nebo místa podnikání, jestliže je uvedena na faktuře
>provozovna. Myslím si, že uvádět provozovnu je špatně.
>Může to někdo napadnout?
DD musí obsahovat "sídlo nebo místo podnikání", neDD viz výše.
Jen abychom zase nezačali plést dohromady daňové, účetní a jiné doklady: faktura/DD je něco jiného, než účetní doklad - ten z ní (třeba spolu sjinými fa.) teprve uděláte a platí pak pro něj jiné náležitosti.
§31 odst. 17 ŽZ: "Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka zákazníkovi doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením, a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak."
§26 odst. 6 ZDPH: Osoba, která není plátcem, s výjimkou osoby podle odstavce 3 a osoby dodávající nový dopravní prostředek podle § 19, nesmí vystavit doklad, který má náležitosti daňového dokladu. Vystaví-li jej, uloží se jí pokuta podle zvláštního právního předpisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 9. 2005 17:47
Pojem faktura se spojuje s běžným daňovým doklade, z hlediska DPH. Je však někde uvedeno, jaké údaje má obsahovat doklad nemyslím daňový, abych jej mohl uplatnit jako výdaj/příjem.
Našel jsem pouze v obchodním zákoníku, že podnikatel má povinnost uvádět na těchto dokladech údaje...............kromě jiného i svoje sídlo nebo místo podnikání.
Kde by se psalo, co má uvádět za údaje toho, komu fakturuje nebo prodává?? Nikde jsem to nenašel.
Druhá otázka je, jestli v případě daňového dokladu i výše uvedené faktury, splňuje podmínku uvedení sídla nebo místa podnikání, jestliže je uvedena na faktuře provozovna. Myslím si, že uvádět provozovnu je špatně. Může to někdo napadnout?