Re: zkrácená doba a přesčasy
Zaměstnanci s kratší pracovní dobou není možné práci přesčas nařídit, ale pokud tuto práci konáte, i když se vám to nelíbí, dáváte k jejímu výkonu souhlas mlčky. Z pohledu zaměstnavatele - pokud nevyhovíte jeho provozním potřebám, může vás raz dva propustit a nahradit vás někým, kdo takové problémy mít nebude. K tomu stačí popsat požadavky na výkon sjednaného druhu práce, s nimi vás seznámit a je to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 8. 2016 13:18
Dobrý den,
dělám ve výrobním podniku. Z důvodu toho,že musím vodit dcerku do školky, mám zkrácený pracovní úvazek (chodím ráno o hodinu později).
Odpoledne chodím z práce normálně.Naše firma tuto úlevu nabízí pro matky s malými dětmi.Ted se ale v posledním půl roce stává,že nestíháme a býváme tu ještě tak 2 nebo tři hodiny déle,třeba 10 dní v jednom kuse. Naposled jsem se ohradila,že já tak často nemůžu,že mám problém s hlídáním dcerky a bylo mi řečeno,že zaměstnavatel mi přesčasy může nařídit.Týká se to prosím i toho,když mám podepsanou dohodu na kratší prac. úvazek z důvodu péče o dítě?
Děkuji Za radu Hana