Re: Zakázky na konci roku...
S těmi náklady přes dohadné položky bych to neriskovala, takže bych výnosy zaúčtovala do letošního roku a pak náklady do příštího (s tím, že si toho FÚ nevšimne), předpokládám, že jste menší firma, protože auditor by to nepovolil. Záleží na výši těch zakázek...
Taky to řešíme, když zákazníkům nevyjdete vstříc, půjdou jinam, takže platíme daně za ně - my máme tržby, oni náklady. Snažíme se vždycky tu zakázku aspoň zahájit a něco udělat, něco nakoupit a zbytek v dalším roce se tvářit, že to je doplnění podle dalších požadavků, máme velké zakázky, takže to jde. U toho časového rozlišení jsem dost opatrná a dávám tam jenom položky, které jsou - je např. sepsaná smlouva o dílo s dodavatelem. Je pravda, že se to v čase vykompenzuje - na začátku roku máte náklady na to, co jste fakturovali rok předtím, na konci roku zase fakturujete to, co není hotové.
Řeším to tak, že nakoupím materiál (¨není na skladě v inventuře) a práci rozpustím do zakázek příštího roku. Chce to pružnost od vedení, aby neplatili velké daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 9. 2005 10:11
Zdravím,
na konci roku u nás asi dojde k situaci, že část z našich klientů bude chtít vyčerpat rozpočet a proto budou mít zájem letos zakázku zaplatit a dostat ji do letošních nákladů, s tím, že práce proběhnout až napřesrok. Něco podobného jsme řešili už loni, ale to byly práce rozděleny do obou let, a proto jsme vše řešili vyfakturovaním zakázky a doúčtováním části nákladů přes dohadné položky. (Nejde mi teď o způsob účtování čas. rozl. nebo doh. položek na konci roku.) My samozřejmě o zakázky od klientů máme zájem, když letos peníze neutratí u nás, půjdou jinam. Problém je, jak to účetně a daňově řešit - klienti samozřejmě nechtějí, aby smlouva, obj. nebo faktura vypovídala o tom, že práce poběží příští rok - a my situaci proto nemůžeme řešit jako výnosy příštích období. Poradíte?
Napadá mě jen, že bychom letos poskytli alespoň nějaké plnění a dohadně zaúčtovaly veškeré náklady.