Re: Exekuce a DPP
Dříve se z odměny z DPP nemohly počítat srážky na základě exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů. Pokud ale přišlo usnesení přikázáním jiné peněžité pohledávky, tak se srážky z DPP nepočítaly, ale zabavila se úplně celá.
To už dnes neplatí. Dnes se na DPP vztahuje exekuční přikaz srážkami ze mzdy a jiných příjmů a srážky se počítají stejně, jako srážky ze mzdy (tzn uplatnění nezabavitelné částky, výpočet třetiny atd.).
Co Vám od exekutora přišlo?
Přišel nám dopis od exekutora, že máme začít provádět srážky z odměny zaměstnance a plus každý měsíc srážet výživné na dítě. Bohužel, jelikož si u nás nevydělá dost, tak si nevím rady, hlavně je u nás na DPP do 300 hodin ročně a pracuje u nás tak aby mu to vyšlo na celý rok.
Aha, takže přišel 1 exepříkaz a v něm pohledávka dlužného výživného a běžného výživné (+ náklady za exekuci + asi odměna exekutora). Takže ještě dotaz: to výživné a dlužné výživné je jen na jedno dítě nebo více dětí? Kolik na každé?
A dále musíte zjistit toto: Má dotyčný ještě nějaký jiný příjem (např. mzdu ze zaměstnání) kde mu také srážejí a uplatňují nezabavitelnou částku? Kolik má vyživovaných osob? Přičemž za vyživované osoby se považuje současná manželka a všechny jeho vlastní děti kromě těch, pro které máte srážet to výživné a dlužné výživné.
Víte vůbec, jak se vypočítává exekuční srážka?
Ale jak se tak dívám, tak pokud mu neuplatňují nezabavitelnou částku někde jinde, tak ji uplatníte Vy a z 5000 Kč nebude mít srážku žádnou, protože po uplatnění nezabavitelné částky na povinného (která činí 6178,67 Kč) nezbývá žádný zbytek, ze kterého by se srážka mohla počítat. Poslal exekutor ještě něco jiného, třeba že mu máte zadržovat část peněz z faktury (pochopila jsem dobře, že kromě DPP Vám ještě fakturuje práci jako OSVČ?)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2016 13:51
Dobrý den, máme zaměstnance na DPP, sám je živnostník. Vydělá si u nás 5000 měsíčně plus něco navíc (nárazově) na fakturu. Mohl by mi někdo poradit jakou výši exekuce můžu srážet? Někde jsem četla, že se mu má srazit celá odměna z DPP ale to mi příjde hloupé, z čeho by pak žil kdyby nebyl živnostník a nevydělával si mimo nás.