Re: ZET na "fakturu" a pozdější platba
Ano, ale zrušení plateb v hotovosti není obvykle tak jednoduché (starší občané). Nejdříve bych kalkulovala s "doplňkovou" činností, když to jde, ale jak tam spadne i činnost hlavní, tak se nedá nic dělat... Leda, že by to zrušili ;). Jistě, doplácet budeme všichni, ale narovná se to podnikatelské prostředí a přestane se "kradnút", pche.
OT
Mám to!
Pouze jednou ročně přijímám platbu hotově a to od jednoho klienta, který nemá bankovní účet. Tak namísto "zpracování účetnictví" mu budu fakturovat "prodej kancelářských desek a dvaceti papírů"
Tečko,
čistější, než vystavit fakturu na něco jiného, by bylo složit peníze na účet. Neříkám, kdo je tam složí.
Z pozice klienta bych chtěl mít smlouvu, že mi vedete účetnictví a že já Vám za vedení účetnictví platím. Co když by v účetnictví byla chyba kterou by mi FÚ doměřil? To píšu obecně, předpokládám, že Vy chyby neděláte. :-))
Hezký den!
Pet,
jak jsem pochopil z dotazu nejedná se o "doplňkovou činnost":
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1433081
Nejedná se o neziskovku s hlavní a vedlejší činností.
Jedná se o normální fakturaci s.r.o., kdy se uvažuje s bezhotovostním placením, pouze se někdy inkasuje v hotovosti. Rozumím tomu, jsem z praxe. Vrchnost ale vidí v každém podvodníka a tak má jiný názor.
Starší občané nejsou pro vrchnost důležití.
Hezký den!
Pet,
jak jsem pochopil z dotazu, platby v hotovosti budou nastávat zcela náhodně u některých odběratelů u kterých se předpokládal bezhotovostní styk.
O terminologii nejde. Jak doplňková činnost, tak minoritní činnost nejsou upraveny zákonem. Jsou to jen vyprávěnky vrchnosti. Vlastně jsou protiprávní. Přitom stačilo je vydat nařízením vlády, ale to komická trojka nemůže, protože se metodika vaří za pochodu.
Hezký den!
>>Dobrý den. Víte někdo jak řešit situaci, kdy
>>vystavíme
>>klasický doklad s platbou převodem avšak odběratel
>>nezaplatí. Poté však "vymůžeme" platbu v hotovosti.
>>Co
>>a jak se toto bude řešit. Jsme s.r.o. a platbu v
>>hotovosti máme tak ve 100 případech ročně a na malé
>>částky. Uvažujeme o tom platbu v hotovosti zrušit
>>úplně
>>neboť když spočítám předpokládané náklady na pořízení
>>techniky a SW atd. pro EET tak bychom na to ještě
>>dopláceli.
>
>Pokud budete inkasovat v hotovosti, byť na základě
>vydané faktury u které jste předpokládali bezhotovostní
>převod, tak chce vrchnost ZET.
>
>Risknul bych ojedinělou platbu v hotovosti, ale
>nikoliv 100 plateb ročně.
A co to "obejít" tím, že peníze budou vloženy v bance přímo na účet s uvedením var. symbolu, pokud to jde přes banku, tak to není evidovaná tržba v hotovosti, ne? :-))))
>
>Hezký den!
>
Evo,
takhle jsem myslel, že bych risknul ojedinělou platbu v hotovosti. Jen jsem nechtěl psát přímo návod.
Ale 100 plateb ročně je moc.
ZET budou kontrolovat nejen berušky ale i celníci v čele se Šlachtou.
Asi budou připraveny "kontrolní nákupy" atd.
Hezký den!
>>>>Dobrý den. Víte někdo jak řešit situaci, kdy
>>>>vystavíme
>>>>klasický doklad s platbou převodem avšak odběratel
>>>>nezaplatí. Poté však "vymůžeme" platbu v hotovosti.
>>>>Co
>>>>a jak se toto bude řešit. Jsme s.r.o. a platbu v
>>>>hotovosti máme tak ve 100 případech ročně a na malé
>>>>částky. Uvažujeme o tom platbu v hotovosti zrušit
>>>>úplně
>>>>neboť když spočítám předpokládané náklady na pořízení
>>>>techniky a SW atd. pro EET tak bychom na to ještě
>>>>dopláceli.
>>>
>>>Pokud budete inkasovat v hotovosti, byť na základě
>>>vydané faktury u které jste předpokládali
>>>bezhotovostní
>>>převod, tak chce vrchnost ZET.
>>>
>>>Risknul bych ojedinělou platbu v hotovosti, ale
>>>nikoliv 100 plateb ročně.
A když nám odběratel složí hotovost na bankovní účet, tak se této platby ZET doufám týkat nebude, co myslíte?
Děkuji za reakci
>>
>>A co to "obejít" tím, že peníze budou vloženy v bance
>>přímo na účet s uvedením var. symbolu, pokud to jde
>>přes banku, tak to není evidovaná tržba v hotovosti,
>>ne?
>>:-))))
>
>Evo,
>
>takhle jsem myslel, že bych risknul ojedinělou platbu
>v hotovosti. Jen jsem nechtěl psát přímo návod.
>
>Ale 100 plateb ročně je moc.
>
>ZET budou kontrolovat nejen berušky ale i celníci v
>čele se Šlachtou.
>
>Asi budou připraveny "kontrolní nákupy" atd.
>
>Hezký den!
Ano myšleno správně, běžně dodáváme firmám na fakturu převodem a oněch cca 100 plateb v hotovosti /v průměru částka na paragonu tak 500- Kč/ jsou od menších živnostníků nebo soukromých občanů. Za rok se najdou tak 3 lidé, kteří říkají, že nepotřebují paragon, ale který stejně vydáváme. Ve firmě na vesnici dva lidé zaměstnanci , kteří to chtějí doklepat do důchodu a tržby cca 3,5 mil.
Já jsem už před časem měla podobný nápad, ne složit na pobočku banky (ta u nás není v místě a některé lidi bych nechtěla honit do města), ale složenkou na poštu. Buď místo přijetí hotovosti na tuto ojedinělou platbu vyplnit složenku a dát zákazníkovi, aby ji na poštu odnesl, nebo se s ním domluvit, oželet cca 40 Kč poštovného a poslat složenkou jeho jménem na náš účet.
Lenko,
technicky máte pravdu.
Ale tazatel mluví o platbě v hotovosti cca 500 Kč a za to dát 40 Kč poštovného mi připadá nerentabilní. Proč živit státní podnik ČP?
Jen kvůli nějakým idiotům, kteří si něco z dlouhé chvíle vymysleli?
Hezký den!
Tak ono by to bylo trochu méně, běžně platíme složenkami vyplácenými v hotovosti, takže mám tuto přibližnou cenu v hlavě. Ale asi by to bylo lepší než kvůli pár ojedinělým platbám zřizovat EET. My máme zemědělskou firmu, kde jsou taky příjmy peněz v hotovosti spíše ojedinělé, tak ještě popřemýšlíme. Hlavně že tam ještě nespadají nájmy z bytů. Těch pronajímáme jen pár a lidi vesměs platí hotově. Právě pro tyto případy jsem původně přemýšlela o složenkách. Někdy prodáme nakoupená osiva atd., ale to nám vždy odběratelé platí na účet.
Navíc, Pavle, nedovedu si představit, jak by to asi tak fungovalo.
Ti, co byli zvyklí nekomplikovat si život a malé částky platit hotově,
najednou dostanou složenky? To už můžou zrovna udělat příkaz
k úhradě. Pak je otázka, jestli z nich ty peníze dostaneme.
Třeba u nás inkasujeme hotově za zboží při rozvozech u malých živnostníků - je to max. pár tisíc, možná že kdybychom řekli, že to hotově
nechceme, čekali bychom dlouho na platbu nebo ji i vymáhali.
Mám z toho těžkou hlavu ...
Tak to se máte, že Vám po vydání Metodiky trochu odlehlo... Mě se zase přitížilo, když jsem se dočetla, že do EET budou spadat i platební brány... Zákazníci platí on-line platební kartou přes platební kartu mimo jiné večer a to fakt tedy nevím, jak toto ošefovat... Chjo :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 9. 2016 10:32
Dobrý den. Víte někdo jak řešit situaci, kdy vystavíme klasický doklad s platbou převodem avšak odběratel nezaplatí. Poté však "vymůžeme" platbu v hotovosti. Co a jak se toto bude řešit. Jsme s.r.o. a platbu v hotovosti máme tak ve 100 případech ročně a na malé částky. Uvažujeme o tom platbu v hotovosti zrušit úplně neboť když spočítám předpokládané náklady na pořízení techniky a SW atd. pro EET tak bychom na to ještě dopláceli.