Re: prodej a nákup OA + odpisy, prosím p
Předpokládám, že jste nové auto koupili a jste vlastníci. A ne, že jste staré auto použili jako protiúčet na leasing nového auta?
Ptám se jenom proto, že většinou tomu tak je a nájemce má i tendenci si uplatňovat mimo nájmu i odpisy, což je chybný postup.
K odpisům:
Účetní odpisy: musíte mít plán odpisování, jak si stanovíte, tak budete odepisovat. Pokud si stanovíte, že odpisování zahájíte v měsíci zařazení, budete odepisovat již od tohoto měsíce. Toto odepisování nelze přerušit, pokut to není stanoveno v odpisovém plánu. Např. se odpisy stroje budou vázat na hodiny provozu a stroj bude v opravě, pak nebudou ani účetní odpisy.
Daňové odpisy: zařadíte do odpisové skupiny a stanovíte roční odpis podle zákona o dani z příjmů. Toto odepisování můžete přerušit.
V daňovém přiznání pak upravujete základ daně o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy.
Pokud podléháte auditu, pak budete zřejmě v této souvislosti počítat i odloženou daň. Pokud auditu nepodléháte, pak je průchodné (FÚ to akceptují), že si v odpisovém plánu stanovíte shodné účetní a daňové odpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 9. 2005 11:00
Dobrý den, omlouvám se, ale jsem v tomto úplný začátečník. Naše společnost PU+plátci, dala OA po ukončení leasingu jako protiúčet novému OA. Poraďte mi prosím, co musím udělat při vyřazení starého OA a jak zavést nové OA. A jak je to s odpisy? Děkuji mnohokrát!!