Re: Přechod neplátce na plátce DPH KH
Zpracujete přehled majetku, který má k datu registrace k DPH a ke který pořídil od plátců DPH v období jednoho roku před plátcovstvím DPH. Také který využije pro své ekonomické činnosti, ze kterých bude odvádět DPH. Pokud bude uvedeno na daňových dokladech jeho DIČ, tak bude jen dobře. Pokud nebude, tam můžete využít § 73 odst. 5) ZDPH. Miminálně v letošním roce měl ale při nákupech dodavatelům hlásit své DIČ, i když nebyl plátce DPH.
Částku odpočtu DPH u přijatého zdanitelného plnění pořízeného v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy se stal plátcem DPH, pokud toto plnění je k tomuto dni součástí jeho obchodního majetku, budete uvádět pouze v Přiznání k DPH na řádku 45
Korekce odpočtů podle § 75 odst. 4, § 77, § 79 až § 79c zákona o DPH uváděných na řádku 45 daňového přiznání se do kontrolního hlášení neuvádí
Jestli jsem to správně pochopila, tak udělám inventuru k 31.8. 16 ve zboží z toho vytáhnu pouze ty doklady, které jsou září 2015 - srpen 2016 a také to samé udělám u DKP (majetek nemá) u těchto dokladů vytáhnu DPH a to bez základu daně vykážu v zářijovém DPH na řádek 45 (samozřejmě při registraci k 1.9.2016). Protože před tím bylo DPH součástí nákladů a to jak v roce 2015, tak v roce 2016 zajímá mě jestli musím pro rok 2016 odečíst tuto částku z nákladů (zboží) a za rok 2015 udělat opravdé daňové přiznání.
Z Vaše výkladu jsem pochopila, že kontrolního hlášení se tato korekce za posledních 12 měsíců vůbec týkat nebude (nebudu vykazovat nikde). Na FÚ mi řekli, že to musím uvést i v KH a to bylo právě to, co jsem nechápala.
Předem děkuji za odpověď.
Inventuru k datu, kdy se stal plátcem DPH
Ne k datu předchozího dne
Nebudete podávat dodatečné přiznání k dani z příjmu za rok 2015
Budete postupovat podle Pokynu GFŘ D-22
K § 23 odst. 6 bod 4. a následující
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf
Občas si říkám, proč si pracovníci FÚ nepřečtou vlastní povídání
Informace k vyplnění kontrolního hlášení DPH ke dni 4.12.2015
strana 2
1.2. Do kontrolního hlášení se neuvádí údaje týkající se:
- korekce odpočtů podle § 75 odst. 4, § 77, § 79 až § 79c, řádek daňového přiznání: 45
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Informace-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf
Mockrát Vám děkuji, kdyby jste chtěl/a ráda Vám za tuto radu zaplatím. :) Opravdu jste mi pomohl/a. Někdy na Vás dokáží být lidé až nepříjemně zlý. Jeden pán mě tímto dotazem na FC málem ukamenoval, že jsem neschopná, že si mám přiznat, že na tuto práci nemám. Děkuji moc....
Jen se zeptám: co po vás FU ještě chtěl. Můj klient také překročil obrat a jsem překvapená, co všechno v písemné podobě požadují - podnikatelský záměr, měsíční přehled příjmů za poslední 3 roky, smlouvu o vedení účtu, smlouvy o dodávkách zboží, smlouvy o pronájmu....
Jsem z toho docela překvapená, protože s tímto jsem se setkala pouze při dobrovolném přihlášení k DPH. Ne při překročení obratu.
Ale zřejmě je všechno ve vývoji.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 9. 2016 15:55
Dobrý den, mám prosbičku. Klient neplátce DPH povinně spadá do plátcovství DPH. Víme jak vyplnit přiznání k DPH, ale bohužel nevíme jak na kontrolní hlášení, když chceme využít možností až rok zpětne FAP. Absolutně nechápu kam to psát do kontrolního hlášení. Paní mi na FÚ tvrdí, že mohu použít jen faktury u kterých klient uváděl své DIČ, ale on jako neplátce ho neuváděl nikde. Hlavně program, kde má vyplněné DIČ a zaškrtne tam, že je neplátce automaticky mu faktura vyjede bez dič.....
Děkuji za odpověď