Re: PN v ochranné lhůtě.
Chci od lidí čestné prohlášení, že neuzavřeli nový pracovní poměr, nepobírají dávky z ÚP a že nemocenské dávky neuplatňují jinde. Vracejí mi originál ZL, na zdravotní pojišťovnu se hlásí s kodem N, po ukončení K. Na neschopenku dávám razítko, ale řekla bych, že vy děláte malou organizaci, tam si nejsem jista. to bych si na sociálce ověřila.
Prac. poměr skončil 31.8. a od 2.9. je evidován na ÚP. Odhlášení se ZP bylo samozřejmě provedlo. On sám také nahlásil na Zdr. poj., že je evidován na ÚP (chtěli doložit zápočtový list a kartičku, že je v evidenci ÚP)
Od 22.9. má prac. neschopnost.
Myslíte, že přesto se musí prac. neschopnost hlásit na ZP ?
A jak to bude s evidencí PN. Musí se to vést přes mzdový list a odesílat "Přehled" na sociálku?
Zdravotní pojišťovna na to má kódy: začátek nemoci v ochranné době hlásí zaměstnavatel kódem N a konec této nemoci kódem K. Nejsem si jistá, zda je to přímo zákonná povinnost, nebo zda si ty kódy zdravotní pojišťovna přidala jen pro vylepšení. Dříve to nebývalo a nemoc v ochranné době si zdrav. pojišťovně nahlásil zaměstnanec sám.
Tuto nemoc v ochranné době už nezadáváte do mezd ani už ten člověk nebude na přehledu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 9. 2005 11:17
Pracovník MO onemocní v ochranné lhůtě 42 dní. Je zaevidován na ÚP.
Co vše je třeba udělat?
Přihlásit ho znovu na Zdrav. pojišťovnu s kodem P a po ukončení nemoci zase odhlásit?
Zápočtový list je mi jasný - ten by měla po ukončení PN doplnit a potvrdit OSSZ.
Evidenční list je mi také jasný.
Dává se na neschopenku razítko bývalé organizace.
Vede se normálně na mzdovém listě?
A bude se zase uvádět v Přehledu pro OSSZ?
Děkuji za rady.