Pronájem s 0%DPH-náklady s 19%

• (neregistrovaný)

22. 9. 2005 11:58

Moc moc prosím o radu. S.r.o. pronajímala od 1-3/2005 byt, dohodnuto bylo s nájemníkem - plátce DPH, nájem + 19% DPH, tudíž neprobíhalo žádné krácení. Od 4-7/05 další náklady, např.podlaha, sprch kout, dovybavení bytu. V tu dobu žádný nájemník, nárokovalo se DPH na vstupu. Od 8/05 nový nájemník, ale neplátce, takže osvobozené plnění 0%DPH. Co mám udělat s náklady od 4-7/05, kde bylo uplatněno DPH a vlastně nemělo být ? Opravné DP ?
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 9. 2005 13:29

Anonymní (neregistrovaný)

Re: pronájem s 0%DPH-náklady s 19%
      Zákon 235/2004 - § 76, obávám se, že krácení daně se bude vztahovat nejen k nákladům na vybavení. Pokud si koeficient nestanovíte v průběhu roku, provedete vypořádání po skončení roku.

• 22. 9. 2005 13:39

bdm (neregistrovaný)

*** Pokud budete pronajímat zařízení, budete odvádět daň na výstupu. Pokud se jedná o dl.hm. majetek, pak § 78. ***

• 22. 9. 2005 13:47

Zuzka (neregistrovaný)

Děkuji za názory, ale teď jsem z toho zmatená, pronájem bytu je snad osvobozeno od DPH? (Pokud se Ti dva nedohodnou na zdanění) ?
      Koeficient mi vyšel 0,9999, takže vlastně nic krátit nemusím ( v poměru k tržbám je výnos za pronájem bytu zcela zanedbatelný). Jedná se mi ale o DPH na vstupu za 4-7/05, kdy jsem asi neměla uplatňovat DPH ? Ale jak jsem mohla vědět, zda se bude pronajímat s DPH nebo bez DPH? Když předtím to bylo s DPH? :-(

• 22. 9. 2005 14:09

bdm (neregistrovaný)

*** Pronájem bytu osvobozen je, ne však pronájem zařízení. Pokud to, co jste tam "provedli" mělo povahu TZ (dl.hm.majetek) a došlo ke změně v nároku na odpočet daně v důsledku změny účelu použití, podléhá odpočet daně úpravě dle § 78. ***

• 22. 9. 2005 14:11

Anonymní (neregistrovaný)

V době oprav byl byt zařazen jako DHM, který jste nepoužívali k dosažení příjmů osvobozených od DPH bez nároku na odpočet. Tedy měli jste nárok na odpočet DPH. Pokud dojde ke změně užítí (pronájem dle § 56 - osvobozen od DPH na výstupu) DHM, pak jste povinni odvést DPH a to dle výpočtu uvedeného v § 78 a to za podmínky, že DHM (byt) byl pořízen v době kratší než 5 let. Při výpočtu vycházíte pouze z pořizovací ceny, tedy i kdyby došlo v průběhu vlastnictví DHM k technickému zhodnocení, tak se k tomu nepřihlíží. Stejně tak se nebudete znepokojovat uplatněným DPH z oprav. Koeficient budete zatím používat s největší pravděpodobností 1,00, pokud jste v loňském roce neposkytovali plnění osvobozená od DPH (používá se zálohový koeficient, a ten se rovná koef. , který byl platný ke konci roku 2004). Teprve za poslední zdaňovací období roku 2005 (4. Q nebo prosinec) se vypočte nový koeficient a tím se přepočítá celý rok 2005 a zároveň bude použit jako zálohový koeficient pro rok 2006.
      Jenom chci upozornit, že nájem můžete zdaňovat DPH, ale pouze plátci (neplátci nelze ani na základě dohody), a jste povinni tuto skutečnost oznámit správci daně do 30-ti dnů od uzavření nájemní smlouvy (§ 56/5).

• 22. 9. 2005 14:21

Zuzka (neregistrovaný)

Děkuji Vám mnohokrát za vyčerpávající odpověď :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).