Re: pronájem s 0%DPH-náklady s 19%
Děkuji za názory, ale teď jsem z toho zmatená, pronájem bytu je snad osvobozeno od DPH? (Pokud se Ti dva nedohodnou na zdanění) ?
Koeficient mi vyšel 0,9999, takže vlastně nic krátit nemusím ( v poměru k tržbám je výnos za pronájem bytu zcela zanedbatelný). Jedná se mi ale o DPH na vstupu za 4-7/05, kdy jsem asi neměla uplatňovat DPH ? Ale jak jsem mohla vědět, zda se bude pronajímat s DPH nebo bez DPH? Když předtím to bylo s DPH? :-(
Re: pronájem s 0%DPH-náklady s 19%
V době oprav byl byt zařazen jako DHM, který jste nepoužívali k dosažení příjmů osvobozených od DPH bez nároku na odpočet. Tedy měli jste nárok na odpočet DPH. Pokud dojde ke změně užítí (pronájem dle § 56 - osvobozen od DPH na výstupu) DHM, pak jste povinni odvést DPH a to dle výpočtu uvedeného v § 78 a to za podmínky, že DHM (byt) byl pořízen v době kratší než 5 let. Při výpočtu vycházíte pouze z pořizovací ceny, tedy i kdyby došlo v průběhu vlastnictví DHM k technickému zhodnocení, tak se k tomu nepřihlíží. Stejně tak se nebudete znepokojovat uplatněným DPH z oprav. Koeficient budete zatím používat s největší pravděpodobností 1,00, pokud jste v loňském roce neposkytovali plnění osvobozená od DPH (používá se zálohový koeficient, a ten se rovná koef. , který byl platný ke konci roku 2004). Teprve za poslední zdaňovací období roku 2005 (4. Q nebo prosinec) se vypočte nový koeficient a tím se přepočítá celý rok 2005 a zároveň bude použit jako zálohový koeficient pro rok 2006.
Jenom chci upozornit, že nájem můžete zdaňovat DPH, ale pouze plátci (neplátci nelze ani na základě dohody), a jste povinni tuto skutečnost oznámit správci daně do 30-ti dnů od uzavření nájemní smlouvy (§ 56/5).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 9. 2005 11:58
Moc moc prosím o radu. S.r.o. pronajímala od 1-3/2005 byt, dohodnuto bylo s nájemníkem - plátce DPH, nájem + 19% DPH, tudíž neprobíhalo žádné krácení. Od 4-7/05 další náklady, např.podlaha, sprch kout, dovybavení bytu. V tu dobu žádný nájemník, nárokovalo se DPH na vstupu. Od 8/05 nový nájemník, ale neplátce, takže osvobozené plnění 0%DPH. Co mám udělat s náklady od 4-7/05, kde bylo uplatněno DPH a vlastně nemělo být ? Opravné DP ?
Moc děkuji