Re: DOPP nad limit
Hlavně jste překročili limit 300 hodin za rok, jestli jsem dobře pochopila.
>>>>>>>dobrý den, zam-nec má od 04/2016 DOPP, dosud 160
>>>>>>>hodin, v srpnu ale odpracoval 150 hodin, a výdělek
>>>>>>>bude mít
>>>>>>>v srpnu asi 30 tis, přihlásím ho k 01.08.2016 na ZP a
>>>>>>>OSSZ? příští měsíc to bude obdobné, bude mít asi
>>>>>>>zase 150 hodin, mohu tedy takto vyplácet až do konce
>>>>>>>roku? nebo by se měla dohoda ukončit? nevím, ještě
>>>>>>>jsem
>>>>>>>neřešila moc děkuji
>>>>>> Ano, přihlásíte ho při překročení limitu 10 tis.
>>>>>>měs.a budete odvádět pojistné.
>>>>>
>>>>>Hlavně jste překročili limit 300 hodin za rok, jestli
>>>>>jsem dobře pochopila.
>>>>ano, překročili a ptám se, jestli to takto může běžet
>>>>dál. až do konce roku děkuji
>>>
>>>Váhám, jak na takovou otázku odpovědět. Běžet to tak
>>>může jenom do příští kontroly. Pak možná někdo
>>>vyběhne
>>>s vámi. :-)
>> Dohodu ukončete dnem ,kdy bylo nebo bude dosaženo
>>300 hodin.
>
>A co dál? Pak dělal či dělá zaměstnanec načerno?
> Cože ? Vy to nevíte ? to se divím :-)
>>>>>>>>>>>dobrý den, zam-nec má od 04/2016 DOPP, dosud 160
>>>>>>>>>>>hodin, v srpnu ale odpracoval 150 hodin, a výdělek
>>>>>>>>>>>bude mít
>>>>>>>>>>>v srpnu asi 30 tis, přihlásím ho k 01.08.2016 na ZP a
>>>>>>>>>>>OSSZ? příští měsíc to bude obdobné, bude mít asi
>>>>>>>>>>>zase 150 hodin, mohu tedy takto vyplácet až do konce
>>>>>>>>>>>roku? nebo by se měla dohoda ukončit? nevím, ještě
>>>>>>>>>>>jsem
>>>>>>>>>>>neřešila moc děkuji
>>>>>>>>>> Ano, přihlásíte ho při překročení limitu 10 tis.
>>>>>>>>>>měs.a budete odvádět pojistné.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Hlavně jste překročili limit 300 hodin za rok, jestli
>>>>>>>>>jsem dobře pochopila.
>>>>>>>>ano, překročili a ptám se, jestli to takto může běžet
>>>>>>>>dál. až do konce roku děkuji
>>>>>>>
>>>>>>>Váhám, jak na takovou otázku odpovědět. Běžet to tak
>>>>>>>může jenom do příští kontroly. Pak možná někdo
>>>>>>>vyběhne
>>>>>>>s vámi. :-)
>>>>>> Dohodu ukončete dnem ,kdy bylo nebo bude dosaženo
>>>>>>300 hodin.
>>>>>
>>>>>A co dál? Pak dělal či dělá zaměstnanec načerno?
>>>>> Cože ? Vy to nevíte ? to se divím :-)
>>>
>>>
>>>Nejsem právník se zaměřením na pracovní právo, nevím.
>>
>>Na to nemusí být člověk právník se zaměřením na
>>pracovní právo. To jsou (nebo by měly být) normální
>>vědomosti každé mzdovky nebo personalisty. Po dosažení
>>300 h
>>může být uzavřena DPČ nebo pracovní poměr.
>
>Ano, ale co dělat v okamžiku, když personalistovi či
>mzdové účetní přistane na stole výkaz hodin a on
>zjistí, že v průběhu předchozího měsíce byly překročeny
>hodiny? Přece nelze zpětně ukončit dohodu o provedení
>práce.
> Ó, divil byste se, všechno jde, když je to nutné.Už předem vím,že nebudete souhlasit s takovými praktikami, ale takový je život.
OT. DOPP nad limit a nelze to napravit
OT.
Ale co když je klient právník, který z Vás vysoudí při poskytnutí chybné informace poslední korunu. Co mu říci, když při přebírání účetnictví v polovině roku zjistíte, že zaměstnanci na DOPP již v prvním čtvrtletní překročili 300 hodin? Nemůžete zasahovat do již zpracovaných mezd. A přitom byste měla postupovat s náležitou odbornou péčí a sdělit mu, že je někde chyba. Klient se zeptá co s tím - a to právě nevím.
Re: OT. DOPP nad limit a nelze to naprav
Tam,kde je překročeno, dopojistit, to zn., přihlásit k SP,ZP od překročených měsíců a rychle spočítat a odvést. Vytvořit Opravné přehledy za přísl.měsíce. s prův.dopisem (kontrolními výpočty). V nejbližším výpl.období pojistné promítnout do VL a ML
těchto pracovníků. Od nejbližšího výpl.období projednat ukončení ev.nové zam. na DPČ či p.p.
Překročen byl počet hodin, měsíční odměny byly stále v částkách do 10.tis.Kč. Na základě jakého pracovně-právního vztahu zaměstnance přihlásit k sociálnímu a ke zdravotnímu pojištění?
Děkuji všem za konzultace. Myslela jsem si, že při spolupráci s právníkem se od něho něco nového naučím. Ale zatím z toho mám jen bolení žaludku.
Přesto to udělejte jak jsem Vám psala. Protože bylo překročen roční limit ,ke zbytku se musíte chovat jako k povinnému odvodu pojistného. To Vás lituji a cítí s Vámi, z mých zkušeností - nesetkala jsem se ještě s dobrým právníkem na prac.právo.
Pojištění se neodvádí z DPP do 10ti tisíc. Jenže DPP může být pouze do 300 h v kal. roce. Jakmile jsou hodiny překročeny, tak už vlastně nemůže jít o DPP. A jakmile nejde o DPP, tak musí jít o jiný pracovněprávní vztah. Půjde třeba o DPČ, ze které se pojištění má odvést, takže to neodvod pojištění musíte přehodnotit - a doplatit. Nebo Vám to přehodnotí kontrola.
V ZP je uvedeno, že "Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce." Není tam uvedeno, že když skutečně odpracované hodiny překročí 300 hodin, tak DOPP tím okamžikem končí.
Zákon 251/2005 Sb. v § 25 počítá přímo se sankcí, když zaměstnavatel dopustí překročení hodin.
Nedovolím si v tomto okamžiku říci tomuto klientovi, že by měl zpětně uzavírat na provedené práce DPČ či PP.
"Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce." = jinak řečeno na dohodu o provedení práce nemůže být odpracováno v kal. roce víc než 300 h. Plus k nim se počítají další hodiny, odpracované na základě jiné DPP v témže kal. roce u téhož zaměstnavatel = " Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce."
Prostě se nesmí stát, aby u DPP došlo k překročení hodin. když dojde k překročení, tak přímo nevím, jak se postavit k DPČ nebo PP, ale každopádně to tak bude úřadem posouzeno a dopočítány odvody.
Re: OT. DOPP nad limit + srážková daň
Děvčata prosím ještě snad poslední dotaz k tomuto problému.
Z dohod o provedení práce byla odvedena srážková daň.
Pokud by se nyní dopočetlo sociální a zdravotní pojištění od měsíce překročení limitu 300 hodin - bude to mít také vliv na daň?
Tj. žádná srážková daň, ale dopočet zálohové daně atd.?
Z logiky věci ano, ale v daních logiku už dávno nehledám.
Děkuji
.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 9. 2016 13:46
dobrý den, zam-nec má od 04/2016 DOPP, dosud 160 hodin, v srpnu ale odpracoval 150 hodin, a výdělek bude mít v srpnu asi 30 tis, přihlásím ho k 01.08.2016 na ZP a OSSZ? příští měsíc to bude obdobné, bude mít asi zase 150 hodin, mohu tedy takto vyplácet až do konce roku? nebo by se měla dohoda ukončit? nevím, ještě jsem neřešila moc děkuji