Re: pracovní neschopnost
zde je odkaz na článek, kde se o tomto problémz zmiňuje (3 bod) http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
I já, ale nechápu, proč to není tedy v zákoně - první den neschopnosti tam řešen je, kdy je část odpracovaná, ale poslední den není, což mne vždy vedlo k tomu, že poslední den nemůže pracovat, protože kdyby mohl, předpokládala bych, že to zrovna tak bude v zákoně uvedeno. No, proč by nám to dělali jednoduché, když to jde zamotat.
All, výkon práce v prvním,případně v posledním dnu v době prvních 14-ti dnů PN řeší zákoník práce:
§ 192 odst.1
Vznikla-li dočasná pracovní neschopnost ode dne, v němž má zaměstnanec směnu již odpracovanou, počíná období 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti pro účely poskytování náhrady mzdy nebo platu následujícím kalendářním dnem
odst.2
Má-li zaměstnanec za pracovní den, v němž mu vzniklo nebo
z a n i k l o právo na náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 1, také právo na mzdu nebo plat za část pracovní doby, přísluší mu za tento den jen poměrný díl náhrady mzdy nebo platu připadající na tu část pracovní doby, za kterou mu nenáleží mzda nebo plat.
Výplatu nemocenských dávek řeší zákon o nemocenském pojištění např. § 17
(2) Má-li zaměstnanec za kalendářní den, v němž vznikl nárok na dávku nebo v němž nárok na dávku z a n i k l, nárok na započitatelný příjem za část pracovní doby, náleží mu dávka za kalendářní den v poměrné výši, která se určí jako poměrný díl připadající na tu část pracovní doby, za kterou mu nenáleží započitatelný příjem.
Díky moc za shrnutí, ovšem v tomto všem mi chybí to vysvětlení, že v den, který je lékařem vlastně ještě uznán práce neschopným , je možné už pracovat. Vezmeme-li to logicky, přece když dnes jsem práce neschopná, tak bych neměla v práci co dělat, tudíž by mi neměl vzniknout žádný příjem za část pracovní doby, protože přece jsem nezpůsobilá práci konat, dle lékaře.
Opačně to jde, ráno odpracuji 3 hodiny, udělá se mi špatně, jdu k lékaři, uzná mě neschopnou, nemůže napsat, že až od 10 hodin, tudíž jasně, dostanu 3 hod. zaplaceno, zbytek nemoc.
Já jen stále jsem přesvědčena, že když lékař označí pondělí za den, kdy jsem práce neschopna, jak mne může zaměstnavatel nechat pracovat, když jsem práce nezpůsobilá, čímž by porušil § 103, odst. 1 zákoníku práce, protože by připustil, abych pracovala, když mám papír od doktora , že ten den jsem NEZPUSOBILÁ práci konat. Na neschopence není, že od 9.00 hod. jsem schopna.
Tak na základě čeho může ten den nechat zaměstnance pracovat ??
Vám to příjde logické ?
Logické myšlení jsem už dávno v případě zákonů vypustila.
Ale po přečtení výše uvedeného článku věřím tomu, že OSSZ takto postupují, obzvlášť, když autor článku pracuje v oddělení nemocenského pojištění zaměstnanců ČSSZ.
Jedině právník by nám mohl případně dopsat, jestli podobný případ zažil někdy v praxi a jak posuzoval případný soud v případě, kdy zaměstnanec měl např. na neschopence napsáno
Neschopen práce do 7.9.2016
datum „Rozhodnuto dne 7.9.2016
zaměstnanec přijde 7.9.2016 v 11:00 do práce, zaměstnavatel ho nevyhodí a ve 14:00 se mu stane pracovní úraz.
Z hledisky nemocenských dávek by to bylo pokračování PN (zřejmě by na sebe bezprostředně navazovaly), ale co v případě náhrady škody?
Opravdu by mě velmi zajímal názor právníků.
Rozvinula se zajímavá debata. Ale co uděláte se zaměstnancem, který ráno od lékaře přijde např. v 9:00 do práce a bude chtít pracovat? Nemocenské dávky nic moc a jde mu především o peníze. Vy ho pošlete domů, že nesmí práci vykonávat, on po vyplacení PN zjistí, že poslední den nemoci má zaplacenu nemoc a chtěl už ale mít víc (mzdu za dobu kdy přišel do práce do konce směny). Na OSSZ mu řeknou, že mohl pracovat, ale zaměstnavatel mu práci nepřidělil a poslal ho domů. Domohl by se případné náhrady (zaměstnavatel mu nedovolil pracovat) u soudu? Nebo ho zaměstnavatel pošle v těch 9:00 k závodnímu lékaři a nakonec mu tedy stejně tu náhradu za dobu u lékaře + případnou mzdu za zbytek dne zaplatí?
Já vím, je to v rovině co by kdyby, ale život je jiný, než míní zákony.
Samozřejmě rozhodnout by musel soud. Ovšem domnívám se, že pro zaměstnavatele je v den ukončení neschopenky práce nezpůsobilý, čili zaměstnavatel postupuje podle zákoníku práce tak, jak bylo výše citováno - nemůže připustit , aby práci konal zdravotně nezpůsobilý zaměstnanec. A zaměstnavatel to má potvrzeno lékařem, že ten den je práce neschopen. Myslím si, že v těchto případech není výklad OSSZ správný. Nemůže nařizovat zaměstnavateli, aby zaměstnanci, který je lékařem označen za práce neschopného přiděloval práci. On ten zaměstnanec, který by se tak domáhal práce, by určitě obrátil, kdyby se mu např. ten den stal pracovní úraz, jak bylo psáno výše. Ale soudy rozhodují všelijak , takže by se dalo očekávat cokoliv. Já ale také vycházím z toho, co psala VH - neschopnost trvá do 24.00 toho dne. Ať si OSSZ nebo zaměstnanec tvrdí co chce a klidně s tím jde k tomu soudu, že ho nenechám pracovat. Vyloučení případného pracovního úrazu a s tím spojených lapálií za to stojí. Toť názor můj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 9. 2016 9:44
Dobrý den,
prosím pracovník nemocný do 15.8. včetně a ten den nastoupil i na plánovou směnu od 15:15 - 23:30. tzn. nemoc bude ukončena 14.8.?děkuji