Re: družstevní byt - podnájem
Dobrý den, já bych bez souhlasu družstva do toho vůbec nešla,protože v některých stanovách je za toto i vyloučení člena.Nedříve bych si vyřídila písemný souhlas družstva a potom uzavřela nájemní smlouvu mezi Vámi (jako podnajímatel) a podnájemci. Peníze za podnájem jdou Vám, ne družstvu. zaplacené příjmy zdaníte v přiznání v §9. Nájem musí být cena obvyklá. Vím,že je spousta lidí,co pronajímají na černo a potom stačí jeden všímavý spoluobčan....
Re: družstevní byt - podnájem
A co říkají na podnájem bytu zákon
NOZ Podnájem
§ 2274
Nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele. Ustanovení § 2272 se použije přiměřeně.
§ 2275
(1) V případě, že nájemce v bytě sám trvale nebydlí, může dát třetí osobě do podnájmu byt nebo jeho část pouze se souhlasem pronajímatele.
(2) Žádost o udělení souhlasu k podnájmu i souhlas s podnájmem vyžadují písemnou formu. Nevyjádří-li se pronajímatel k žádosti ve lhůtě jednoho měsíce, považuje se souhlas za daný; to neplatí, pokud byl ujednán zákaz podnájmu.
§ 2276
Dá-li nájemce byt nebo jeho část do podnájmu třetí osobě v rozporu s ustanovením § 2274 a 2275, hrubě tím poruší svou povinnost.
a následující
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2016 11:04
Dobrý den, prosím kdo máte zkušenosti s podnájmem družstevního bytu? Mám koupený družstevní byt - podíl. Budeme se stěhovat do většího, ale tento byteček si chci nechat a pronajímat. Pronájemce už jsem ale asi já, když je to družstevní byt. Další nájemnce je podnájemce? A hlavně o co mi jde, musí o tom vědět družstvo, musí být souhlas? Když budu nadále vše platit já, byt mi zůstává. Nebudu z nájmu mít téměř nic, jedná se o známé, co do bytu půjdou. Je propojené bytové družstvo s FÚ, myslím tím, jestli musí být sepsána podnájemní smlouva ještě s družstvem a to jestli to dává na FÚ. Abych někde něco nezanedbal a neměl pak z toho popotahování. Vím, že družstevní byty se pronajímají normálně, i bez souhlasu družstva.
Děkuji Mirek