Re: nemoc ve výpovědní lhůtě
Při výpovědi z org.důvodů platí, že budete-li v PN v době, kdy by měl p.p. skončit, můžete se vyslovit o prodloužení výpovědní doby o dobu nemoci, která Vám výpovědní dobu prodlouží. Pokud prohlásíte, že na prodloužení netrváte, pr.pom.skončí tak jak má.
Nejste-li ve SD , platí pro vás tzv. ochranná lhůta pro vznik nemoci a to 7 kal.dnů od skončení p.p. Prvních 14 dnů však nebudete pobírat nic ( není žádná náhrada od zaměstnavatele), potvá-li PN déle, budete pobírat ND podle toho, jak máte čerpanou podpůrčí dobu v nemoci.Pokud jste nemarodila /zjednodušeně řečeno/, budou dávky placeny podle toho jak dlouho budete v PN(do vyčerpání PD 380 dnů)
Děkuji za odpověď, ale moc tomu nerozumím, do 31.10. budu mít výpovědní lhůtu, ale od 15.10. až listopad,příp. prosinec budu marodit, budou mi platit nemocenskou od 4. dne nemoci nebo ne?
děkuji AAn.
Předpokládám, že ten organizační důvod je nadbytečnost, ne třeba rušení zaměstnavatele.
Pokud Vám výpověď předali v srpnu, tak Váš pracovní poměr by měl skončit 31.10. Jestliže ale začnete 15.10. marodit a nemoc bude trvat až do 31.10. nebo déle, tak se můžete rozhodnout, jestli chcete 31.10 skončit (a dostat odstupné) nebo jestli chcete, aby Váš pracovní poměr neskončil a aby ten promaroděný zbytek výpovědní doby (čili půl měsíce) doběhl až po uschopnění a pak aby Vám teprve bylo zúčtováno odstupné. Takže po uschopnění budete ještě 17 dní zaměstnancem a pak teprve Váš poměr skončí a teprve v tom měsíci Vám bude zúčtováno odstupné. Zaměstnavatel by Vám měl hradit náhradu mzdy po uschopnění za ty 2 týdny, protože už pro Vás nebude mít práci - Vaše pracovní místo už přece bude zrušeno, ale Vám stále bude dobíhat výpovědní doba. Jestliže zaměstnavateli prohlásíte, že na prodloužení netrváte, skončíte 31.10. a odstupné bude zúčtováno do října.
Co se týká výše odstupného, tak částka bude stejná, ať skončíte v říjnu, listopadu nebo prosinci, protože se stále bude pracovat se stejným hodinovým průměrem. Ale kdyby pracovní poměr skončil až v lednu, tak už by odstupné mohlo být jiné.
Pokračuji v dalším příspěvku, sem se to nevleze.
Pokračování:
Co se týká náhrady za nemoc a nemocenských dávek, tak když prohlásíte, že na prodloužení netrváte a skončíte tedy 31.10., tak náhradu za nemoc od zaměstnavatele dostanete stejně jako když to neprohlásíte a 31.10. neskončíte (protože zaměstnavatel bude hradit náhradu za pracovní dny v prvních 14ti kalendářních dnech nemoci od 15.10. - a to stále budete zaměstnancem tak jak tak. Nemocenské dávky od OSSZ budete od 15. dne nemoci dostávat také v každém případě, ať již 31.10. skončíte nebo ne.
Pokud skončíte 31.10., tak na ÚP budete moci jít až po uschopnění. Budete mít k dispozici odstupné + nemocenské dávky. A podporu dostanete až uplyne počet měsíců, za kolik jste dostala odstupné. Např. skončíte 31.10., dostanete 3měsíční odstupné, ale marodit budete až do 31.12. Na ÚP se půjdete zaregistrovat od 1.1. a podporu Vám odsunou o 1 měsíc, tzn. budete ji brát od 1.2. (1. i 2. měsíc odstupného, tj. listopad a prosinec, jste promarodila. A ten 3. měsíc odstupného, tj. leden, ještě budete bez podpory). Pokud neprohlásíte, že na prodloužení netrváte, tak poměr 31.10. neskončí a skončí až uplynutím zbytku výpovědní doby po uschopnění. Např. budete marodit do 31.12. a pak doběhne zbytek výpovědní doby, tzn. stále budete zaměstnancem až do 17.1.2017 (zaměstnavatel Vám bude platit za těch 14 dní náhradu mzdy a do ledna zúčtuje odstupné). Od 18.1. se pak půjdete na ÚP, ale výplatu podpory Vám odsunou o 3 měsíce (tj. o ty 3 měsíce odstupného).
Podotýkám, že ta doba pobírání podpory (Vy ji myslím můžete pobírat 12 měsíců) se nekrátí, pouze se odsouvá.
Tak si zvažte pro a proti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 9. 2016 16:17
Je mi 60 a dostala jsem od zaměstnavatele výpověď, org. důvody, dostanu 3 platy,pr. poměr končí 31.10. a já chci jít na dlouho odkládanou gyn.operaci a určitě budu nemocná i v listopadu, možná i v prosinci, jak řekl doktor. Vím, že se mi ukončení práce tímto prodlouží, ale není mi jasné, jestli mi budou platit neschopenku, a co je finančně pro mé výhodnější posunout si ukončení práce nebo práci ukončit i když budu marodit. Děkuji moc ANn