Neoprávněné daň.zvýhodnění- chyba účetní

• (neregistrovaný)

7. 9. 2016 20:35

Dobrý den, prosím zkušené mzdové o radu - ve firmě nastoupil v 03/2016 zaměstnanec, do prohlášení poplatníka vyplnil, že chce uplatňovat daňové zvýhodnění na nevlastní dceru. Čestné prohlášení matky, která byla tou dobou v evidenci ÚP, že si neuplatňuje DZ na dceru mám. Ale bohužel pro mně jsem zapomněla "pohlídat" dodání oddacího listu s matkou nevlastní dcery. Nyní k nám nastoupila jeho paní a já jsem s hrůzou zjistila, že vůbec nejsou manželé a zaměstnanec neměl na daňové zvýhodnění na dítě těch 5 měsíců nárok. Vím, že to je moje chyba a vůbec nevím, jak dál postupovat. Umí mi prosím někdo poradit? Děkuji mockrát.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2016 22:01

Kara (neregistrovaný)

Re: Neoprávněné daň.zvýhodnění- chyba úč
      A to Vás netrklo, že paní má jiné příjmení než on, když dodal její čestné prohlášení? Rychle dlužné částky FÚ odvést a s ním se dohodnout na srážení. Tzn. Zvyšovat mu daň o neoprávněně uplatněnou slevu nebo srazit bonusy, pokud nějaké dostal.

• 7. 9. 2016 22:45

Te.re.za.01 (neregistrovaný)

No bohužel netrklo :-( Plně si uvědomuji, že jsem udělala chybu a teď hledám cestu, jak to napravit. Jedná se o 5x vyplacený celý daňový bonus. Jde se o člověka, který je zaměstnán jen na 5 hodin denně, navíc má 7 exekucí, takže dohoda s ním bude zřejmě těžká. Jelikož je mu vyplácen ID, tak nezabavitelnou částku uplatňuje OSSZ a uplatňují mu 1 vyživované dítě. To mně taky zmátlo u toho daňového zvýhodnění. Ale zřejmě se jedná o vlastní dítě, na které platí výživné. Mám vůbec právo to po něm požadovat, když jsem udělala chybu já?

• 7. 9. 2016 23:45

Kara (neregistrovaný)

No bude to těžké, ale on bonusy přijímal neoprávněně. Ta paní dosáhne letos na hrubý příjem ve výši 6ti násobku min. mzdy?

• 8. 9. 2016 11:26

Kara (neregistrovaný)

Takže škodní nebudou, když on ty bonusy vrátí a ona v RZD nebo v přiznání uplatní dceru za celý rok.

• 8. 9. 2016 12:17

Te.re.za 01 (neregistrovaný)

No, právě jsem se dozvěděla, že pán bonusy dobrovolně vrátit nechce, protože se to u nich vypadá na rozchod. Takže budu muset platit já. Každopádně děkuji za čas.

• 8. 9. 2016 12:26

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>>>>>>Dobrý den, prosím zkušené mzdové o radu - ve firmě
      >>>>>>>nastoupil v 03/2016 zaměstnanec, do prohlášení
      >>>>>>>poplatníka
      >>>>>>>vyplnil, že chce uplatňovat daňové zvýhodnění na
      >>>>>>>nevlastní dceru. Čestné prohlášení matky, která byla
      >>>>>>>tou
      >>>>>>>dobou v evidenci ÚP, že si neuplatňuje DZ na dceru
      >>>>>>>mám.
      >>>>>>>Ale bohužel pro mně jsem zapomněla "pohlídat" dodání
      >>>>>>>oddacího listu s matkou nevlastní dcery. Nyní k nám
      >>>>>>>nastoupila jeho paní a já jsem s hrůzou zjistila, že
      >>>>>>>vůbec nejsou manželé a zaměstnanec neměl na daňové
      >>>>>>>zvýhodnění na dítě těch 5 měsíců nárok. Vím, že to je
      >>>>>>>moje
      >>>>>>>chyba a vůbec nevím, jak dál postupovat. Umí mi
      >>>>>>>prosím
      >>>>>>>někdo poradit? Děkuji mockrát.

>>>>No bude to těžké, ale on bonusy přijímal neoprávněně.
      >>>>Ta paní dosáhne letos na hrubý příjem ve výši 6ti
      >>>>násobku min. mzdy?
      >>>
      >>>Ano, dosáhne.
      >>
      >>Takže škodní nebudou, když on ty bonusy vrátí a ona v
      >>RZD nebo v přiznání uplatní dceru za celý rok.
      >
      >No, právě jsem se dozvěděla, že pán bonusy dobrovolně
      >vrátit nechce, protože se to u nich vypadá na rozchod.
      >Takže budu muset platit já. Každopádně děkuji za čas.

Takže se ptáte, zda na uvedenou situaci dopadá ZDP 38i / 5 / b ?

ZDP § 38i odst. 5) V případě, kdy dlužná částka na dani nebo neoprávněně vyplacená částka na daňovém bonusu vznikla zaviněním poplatníka, plátce daně
      b) oznámí tuto skutečnost správci daně do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém ji zjistil a současně předloží správci daně doklady potřebné k vybrání vzniklého rozdílu; nesplní-li tyto povinnosti, je povinen tuto částku uhradit.
      (6) Plátce daně je povinen o podání oznámení podle odstavce 5 písm. b), které učinil u svého správce daně, současně informovat poplatníka.

• 8. 9. 2016 14:37

Te.re.za.01 (neregistrovaný)

Momentálně je situace taková, že zaměstnanec nechce daňové bonusy vrátit. Zaměstnavatel - plátce daně - rozdíl 5 x Kč 1.117,-- dnes odvedl na účet správce daně, aby neběželo dál penále. A teď si nevím rady, co s tím dál - zda má zaměstnavatel právo požadovat po zaměstnanci vrácení těchto letos neoprávněně vyplacených bonusů nebo tyto bonusy může zaměstnavatel požadovat po mně, protože chyba vznikla mým zaviněním a zaměstnavateli tak de facto vznikla škoda. Moc Vám děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).