Re: EET - úhrady platební bránou
ZET v §18 v tom má celkem jasno:
(1) Poplatník je povinen nejpozději při uskutečnění evidované tržby
a) zaslat datovou zprávou údaje o této evidované tržbě správci daně a
b) vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne.
(2) Uskutečněním evidované tržby je
a) přijetí evidované tržby, nebo
b) vydání příkazu k jejímu provedení, pokud byl tento příkaz vydán dříve.
Dle této dikce OSVČ nejí, nespí ani nevykonává jiné činnosti, které by mu mohly znemožnit okamžitě reagovat na uskutečnění evidované tržby zasláním údajů na server správce daně.
Když už nám kontrolní hlášení sebralo právo na 14 denní dovolenou na zotavenou, tak proč se zabývat takovou prkotinou.
Re: ZET - úhrady platební bránou
>>ZET v §18 v tom má celkem jasno:
>>(2) Uskutečněním evidované tržby je
>>a) přijetí evidované tržby, nebo
>>b) vydání příkazu k jejímu provedení, pokud byl
>>tento
>>příkaz vydán dříve.
>>
>
>Vladimíre,
>
>nejde to nějak zautomatizovat. Když dojde platba, tak
>se hned automaticky oznámí AB?
>
>Hezký den!
Když dojde platba, tak je podle mne už pozdě - viz §18/2/b. To, že se o tom dodavatel nedozví, zákon neřeší (jako ostatně spoustu dalších praktických věcí).
Jinak zautomatizovat by to samozřejmě šlo. V té nejjednodušší formě by mohla platební brána zaslat mail s předem definovanou strukturou o provedeném příkazu k platbě na předem definovanou adresu. Na straně příjemce by musel být trvale spuštěn počítač s nějakým poštovním klientem. Při příchodu této zprávy by poštovní klient spustil program, který by si načetl údaje z mailu, vytvořil zprávu pro AB a odeslal ji.
Obdobný problém nastává v případě, že zákazník přijde nakoupit v pátek pět minut před zavírací dobou a jako naschvál nejde internet. 48 hodinová lhůta končí v neděli odpoledne, takže se to taky bude muset vyřešit třeba periodickým spouštěním nějakých kontrol, zda již internet jde a pak automaticky odeslat zprávu.
Na konec ještě perličku: požádal jsem o autentizační údaje hned 1. září, za pár dní došlo jméno a heslo, takže jsem vygeneroval ostrý certifikát a jal se ho zkoušet. Nefungoval. Poté, co jsem se ujistil, že chyba není v mém programu, jsem vznesl dotaz na technickou podporu a ke svému překvapení jsem se dozvěděl, že ostré certifikáty nefungují v testovacím prostředí, a tak budu muset počkat asi až do listopadu. Takže na vydávání certifikátů si FS vyhradila tři měsíce a na skutečné testování poskytla jenom měsíc.
Re: ZET - úhrady platební bránou
Ano, o problémech, že je jen velmi krátká lhůta jeden měsíc, jsem četl ve Faktoru S z 25.8.. Tam dodavatel pokladních systémů uvádí, že bude mít pouhý měsíc na otestování a hlavně připojení 3 500 pokladen, které spravuje u svých 1 000 klientů.
Ale ZET plodili neználci, kteří netuší jaká je realita.
Doufám, že když se jim budou opakovaně psát problémy a dotazy na
www.etrzby.cz, takže se tam najde alespoň někdo, kdo umí číst a pochopí. Ale možná jsem moc naivní.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 9. 2016 8:28
Dobrý den,
prosím máte již někdo jasno, nebo alespoň krapet jasno, jak fyzicky bude realizováno vystavování účtenek při úhradách prostřednictvím platební brány (eshop) - úhrady probíhají non stop 24hodin. Tak nějak přemýšlím, v kterém okamžíku bude muset osvč registrovat úhradu do EET