Re: neoprávněná dovolená - doplatek
Když dal v srpnu výpověď, tak ještě běží výpovědní lhůta. Zřejmě chodí do práce, tím odpracovává směny, za které mu bude náležet dovolená.
Za červen mu nevznikla?
Doporučuju nastudovat zákoník práce, protože za takto položený dotaz tu dostanete zřejmě pěknou sodu.
Měl zkušební dobu, výpověď bez udání důvodu ze dne na den.Neměli jsme ani ponětí, že chce pryč.Takže do práce nechodí a nárok na dovolenou mu vznikl jen 3 dny, odpracoval pouze 36 dní, dovolená trvala 10 pracovních dní, takže nemá nárok na 7 dni.
Já si nevím rady s tím výpočtem.
Děkuji předem.
>>>Dobrý den,prosím o radu. Jsem úplně mimo mísu a
>>>přiznám se k tomu.Zaměstnanec nastoupil 1.6.2016, od
>>>25.7. -
>>>7.8.2016 byla celozávodní dovolená.Následně
>>>zaměstnanec dal výpověď 15.8.2016. Nevznikl mu ale
>>>nárok na
>>>dovolenou. Jak mám nyní postupovat?Myslím tím
>>>výpočet?Průměrný čistý výdělek má 14.998,66 Kč,
>>>průmer. náhrada
>>>107,95 Kč a měs.sazba za hodinu je 113,0978 Kč.
>>>Předem moc děkuji za pomoc.
>>
>>Když dal v srpnu výpověď, tak ještě běží výpovědní
>>lhůta. Zřejmě chodí do práce, tím odpracovává směny,
>>za
>>které mu bude náležet dovolená.
>>Za červen mu nevznikla?
>>
>>Doporučuju nastudovat zákoník práce, protože za takto
>>položený dotaz tu dostanete zřejmě pěknou sodu.
>Měl zkušební dobu, výpověď bez udání důvodu ze dne na
>den.Neměli jsme ani ponětí, že chce pryč.Takže do
>práce nechodí a nárok na dovolenou mu vznikl jen 3 dny,
>odpracoval pouze 36 dní, dovolená trvala 10 pracovních
>dní, takže nemá nárok na 7 dni.
>Já si nevím rady s tím výpočtem.
>Děkuji předem.
"...výpověď bez udání důvodu ze dne na
>den..."
Takže co? Je to výpověď nebo dohoda nebo zrušení ve zkušební době nebo co?
Pokud to bylo ukončení pracovního poměru dohodou, tak proč zaměstnavatel s dohodou souhlasil?
Už jste napsal,
- že zaměstnanec podal výpověď / což může kdykoliv, bez důvodu / výpovědní doby činí 2 měsíce
- že se jednalo o rozvázání pracovního poměru dohodou / takovou dohodu musí odsouhlasit jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel
Prosím, alespoň si přečtěte Zákoník práce
Zákoník práce 262/2006 Sb.
SKONČENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU
Díl 1 Obecné ustanovení o rozvázání a skončení pracovního poměru
§ 48
(1) Pracovní poměr může být rozvázán jen
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262#cast2
Ja vem vsem dekuji za vysvetleni,ze jsem pitoma.Vim,ze jsem pitona a proto se ptam.Tak jeste prosim jednou.Zamestanec udelal veliky prusvih a proto se dohodli o rozvazani PP ve zkusebni dobe.A ja se ptam na tu dovolenou.Nevysla mu o sedm dni.Co stim?
Dekuji vsem
Pochybuji, že někdo poradí, protože píšete tolik protichůdných informací, že pochybuji, že se v tom někdo vyzná.
Píšete o přečerpané dovolené, ale vzápětí píšete:do práce mohl chodit, zde omezení nebylo, tak že nařídili jste mu čerpání nebo ne?
Dál píšete: Jedna se o rozvazani pracovniho pomeru ve zkusebni dobe dohodou, Neměli jsme ani ponětí, že chce pryč
a dál píšete:Zamestanec udelal veliky prusvih a proto se dohodli o rozvazani PP ve zkusebni dobe.
Kdoví, jak a co vlastně vůbec bylo.
Dekuji.Ja vim,ze pisu asi nesmysli,ale zkusim znovu vse vysvetlit.Zamestnec nastoupil 1.6,od 25.7 do 7.8. jsme si vzali vsichni najednou dovolenou,aby jsme se nemuseli zastupovat a firma si to muze dovolit.Ale nebyla narizena,kdo nechtel nemusel.A ten zamestnanec si ji vzal take.Pak se neco stalo a najednou prisli,ze odvhazi ve zkusebni dobe okamzite druhy den.A muj dotaz je: ma narok na celou dovolenou?A pokud neme na celou,co s tim mam nyni delat.
Snad jsem se vymacka uz srozumitelne.
Dekuju
Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, zákoník práce NIC neříká o tom, že zaměstnanec si dělá co chce. On také žádnou dovolenou třeba čerpat nechtěl , ale vy jste mu nepřidělovali práci, když jste firmu zavřeli. Takže v tom případě by to byla překážka na straně zaměstnavatele a měli jste mu platit náhradu mzdy a doba by se počítala jako doba odpracovaná. Pokud jste mu ovšem dovolenou nenařídili a normálně mu přidělili práci a on sám o své vůli nepřišel do práce, pak by to byla absence se všemi důsledky. Ve zkušební době se neuzavírá dohoda o skončení, ani nedává výpověď protože jedna i druhá strana může pracovní poměr zrušit, a to bez uvedení důvodu. Takže se teď rozhodněte o jaký případ vlastně šlo. Jinak se žádné odpovědi nedočkáte, protože nikdo neví, na co má vlastně odpovídat.
Kopíruji vaší větu: nárok na dovolenou mu vznikl jen 3 dny, odpracoval pouze 36 dní. Můžete vysvětlit, jak jste došla ke třem dnům, to je pěkný nesmysl. Dokud se nenaučíte základy mzdového účetnictví, tak tu práci nemůžete dělat. Samozřejmě lze vám odpovědět na to, co udělat s přečerpanou dovolenou, ale v tomto případě se obávám, že by to byla ztráta času, protože vy byste si s tou informací nedokázala poradit. Jestli jste schopna přijmout upřímnou radu, tak změňte povolání nebo urychleně si zaplaťte nějaký kurz mzdového účetnictví, protože neznáte ani základy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 9. 2016 16:03
Dobrý den,prosím o radu. Jsem úplně mimo mísu a přiznám se k tomu.Zaměstnanec nastoupil 1.6.2016, od 25.7. - 7.8.2016 byla celozávodní dovolená.Následně zaměstnanec dal výpověď 15.8.2016. Nevznikl mu ale nárok na dovolenou. Jak mám nyní postupovat?Myslím tím výpočet?Průměrný čistý výdělek má 14.998,66 Kč, průmer. náhrada 107,95 Kč a měs.sazba za hodinu je 113,0978 Kč.
Předem moc děkuji za pomoc.