Práce na dva zkrácené úvazky

• (neregistrovaný)

9. 9. 2016 15:36

Dobrý den,
    v současné době jsem nezaměstnaný, ale podařilo se mi sehnat práci u dvou zaměstnavatelů na zkrácené úvazky. Nikde jsem našel žádné extra informace, zdali takto nastavené smlouvy pro mě budou méně výhodné než kdybych si domluvil jeden hlavní úvazek u jednoho zaměstnavatele. Čistý příjem u každého zaměstnavatele se bude bude pohybovat v rozmezí 7500 - 8500 Kč. Prosím o nějaké informace, případně doporučení. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2016 16:00

Líba (neregistrovaný)

Re: Práce na dva zkrácené úvazky
      Pokud se oba zaměstnavatelé nazabývají stejnou činností (to byste musel mít jejich písemný souhlas) a pracovní doba se nebude překrývat, neměl by vzniknout problém. Prohlášení poplatníka můžete podepsat jen u jednoho z nich, tam uplatníte slevu. Po skončení roku si podáte daňové přiznání.

Jestli v některém zaměstnání budete mít aspoň minimální mzdu, předáte od něj potvrzení tomu druhému, aby vám nestrhával ZP do minima. Jestli na minimum nedosáhnete ani u jednoho z nich, bude jeden z nich rozdíl dopočítávat. Doporučuji, aby to byl ten, kdo má pozdější výplatní termín, protože budete od druhého předkládat doklad o zaplaceném ZP.

Problém je asi jedině v tom, že vám může nařídit dovolenou každý zaměstnavatel jindy.

Možná někoho napadne ještě něco jiného.

• 12. 9. 2016 20:08

VH

Režim § 304 ZP je výše popsán špatně a odpovídající by měla svoji odpověď dát na pravou míru.

• 12. 9. 2016 20:20

Líba (neregistrovaný)

Ano, doufala jsem, že se ozve někdo, kdo tomu rozumí líp, než já. Připadá mi, že když oba pracovní poměry začínají současně, tak je těžké označit některý PP za základní pracovní vztah.

§ 304
      (1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

• 12. 9. 2016 20:37

VH

Základní pracovněprávní vztah = pracovní poměr + některá z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.
      Podstatné zde je, že se neporovnává předmět činnosti obou zaměstnavatelů, jak, paní Líbo, píšete, ale předmět činnosti jednoho s tím, jakou činnost má zaměstnanec konat u toho druhého. Skutečnost, že oba PP začínají současně, nehraje žádnou roli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).