Re: Kontokoretní účet - kurzy
Můj názor je , že účtujete špatně.
Proti bance (nákup PHM , nebo výběr hotovosti- vám do pokladny nikdo nic nedal) jde vždy o pohledávku za držitelem karty.
Přesto, že účtujete denním kurzem, lze si zvolit kurz banky
§24/6
"V případě nákupu nebo prodeje cizí měny za českou měnu lze k okamžiku ocenění použít kurzu, za který byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány."
Jme mezinárodní přepravní firma. Zaměstnancům jsme dali k dispozici karty, aby byli na cestách finančně zabezpečeni a nemuseli s sebou brát vysokou hotovost.
Dost dobře nechápu tu pohledávku, můžete mi to prosím vysvětlit?
Díky moc!
A uplatnění DPH si mohu u nákupu PHM použít datum lístku? Díky díky moc! Nejspíš dělám z komára velblouda... nemůžu se nikde dočíst :-/
yto hodnoty nakoupeny nebo prodány."
>
>Jme mezinárodní přepravní firma. Zaměstnancům jsme
>dali k dispozici karty, aby byli na cestách finančně
>zabezpečeni a nemuseli s sebou brát vysokou hotovost.
>Dost dobře nechápu tu pohledávku, můžete mi to prosím
>vysvětlit?
>Díky moc!
>A uplatnění DPH si mohu u nákupu PHM použít datum
>lístku? Díky díky moc! Nejspíš dělám z komára velblouda...
>nemůžu se nikde dočíst :-/
Karta je jako záloha. Místo 501/231 by jste správně měla účtovat 335/231 a pak interním dokladem dle doložených paragonů.
Co se děje v případě, že Vám někdo doklad nedodá?
"A uplatnění DPH si mohu u nákupu PHM použít datum
lístku?" ano
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 9. 2016 10:56
Prosím o radu.
Máme zřízený kontokorent, kde je běžné platit kartou a kontokorent je vždy v mínusu. Jde mi spíše o platby v zahraničí a jejich zaúčtování. Na výpisu se ukáže částka v EUR v textu platby, ale odepíše se platba v CZK přepočtená jejich kurzem. Příklad: Nákup PHM v D.
18.08.2016 (zápis banky)
16.08.2016 (datum lístku) nákup PHM 100 EUR...................2754,22
dosud jsem dělala, zaúčtovala jsem 501/231 a protože používáme denní kurz ČNB, tak rozúčtuji původní řádek 563/231 51,72, používám kurz k 18.08.2016
a teď tu mám (teda aspoň pro mě joboku), že si vybrali z účtu peníze
18.08.2016 (zápis banky)
16.08.2016 (datum lístku) výběr v hotovosti 100 EUR..........2754,22
ale když chci hotovost dostat přes účet 261 do pokladny, musím použít kurz k 16.08.2016, protože je v té době ty peníze měl.
Takže ten celý system je špatně?
A když uvažuji dál: tak nákup PHM v CZK si uplaňuji nárok na odpočet DPH k datu na lístku, ne k datu připsání v bance.
Motám to a nevím, omlouvám se za složitost z mé strany :-(
A díky za názory!