Re: Pravopis
Moje dcera, matematický talent, IQ nad 130, píše VYDLIČKA doteď - na základce mi k tomu dala dokonalé odůvodnění - že prý předpona VY od slova DLIČKA. :-)))) Zajímavé je, že VIDLE píše správně. :-)
No tak třeba měl pan Ing. ty vidičky na tvrdé steaky, tak potřeboval tvrdou VYDLIČKU. :-)
Hezký den.
Hm, je pravda, že chlapi raději píší tvrdé, než měkké. To zdůvodnění je opravdu originální. Já zase jednou slyšela, že dotyčný napsal "cihli", protože cihla bez cihle, jako stroj bez stroje. On to byl Hanák jako poleno.
Budiž nám útěchou, že český pravopis a gramatika jsou hodně obtížné, já také hodně čtu a přitom občas čumím, co dokážu napsat. A moje dyslektická dcera kdysi plodila v diktátech super perly, škoda, že jsem si je neschovala. Bohužel úroveň jazyka jde prudce dolů v médiích a i ve školách...
Přesně tak. Navíc mladí nečtou, nemají slovní zásobu a na netu se domlouvají pomocí "jj, nn, btw, rofl" a podobných zkratek.
Občas mi dcera dává přečíst na ksichtoknížce (FB) příspěvky dvanáctileté holčiny, která bydlí naproti nás. Ta se snad ve škole k pravopisu ještě ani nedostala ... a vrcholem jsou příspěvky její matky, NOVINÁŘKY, která ve škole zjevně neměla ani stylistiku, ani pravopis.
A ani korektor (myslím toho pána, co kontroluje články po autorech) nepochytá v článcích místního "plátku", kde zmíněná matka pracuje, všechny hrubky ...
Asi vrchol byl to, co jsem viděla minulý týden. Přišel k nám pán s nabídkou knih, vždycky k tomu přinese také natištěný seznam s cenami. Někdo u nich ve firmě to jen opisuje z názvů knih, ale přesto se mu povedlo napsat¨"Masarik" s měkkým i.
Jinak že vídám u zaměstnanců ve výkazech práce např. "obylí" a jiné perly už mě ani nezarazí, traktoristé holt umí zase jiné věci než pravopis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 9. 2016 10:34
Dobrý den, nepatří to sem, ale musím se s vámi podělit o dnešní zážitek, přišel zákazník, na vizitce titul ing. a v diáři napsané poznámky, že má u nás koupit 120 ks vidliček na jídlo. V tom svém bloku měl napsáno - 120 ks VYDLIČEK - tak jsem přemýšlela, kde ten titul vlastně vzal.
Iva