Re: výdaje procentem
Známý nemá pravdu. Výdaje procentem může uplatnit každý podnikatel. Pokud máte opravdu řemeslnou živnost - můžete uplatnit 80% příjmů jako výdaje.
Pozor - je tam nějaké omezení příjmů (horní limit)
(7) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje, s výjimkou uvedenou v § 12, ve výši
a) 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1600000 Kč,
>>Dobrý den, moc prosí o Vaši radu. V červnu jsem
>>skončil školu a od července jsem začal podnikat jako
>>OSVČ.
>>Abych to měl pro začátek jednodušší, než se zaběhnu,
>>dělám pouze zakázky kde zi zákazník pořídí veškerý
>>materiál a já mu fakturuji jen práci. Můžu si v
>>takovémto
>>případě uplatnit výdaje procentem / 80%-řemeslo/?
>>Říkal mi známý že to nelze.Když nemám vůbec žádné
>>výdaje.
>>Tak se raději ptám.Děkuji.
>
>Známý nemá pravdu. Výdaje procentem může uplatnit
>každý podnikatel. Pokud máte opravdu řemeslnou živnost -
>můžete uplatnit 80% příjmů jako výdaje.
>Pozor - je tam nějaké omezení příjmů (horní limit)
>
>
>(7) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně
>vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může
>uplatnit výdaje, s výjimkou uvedenou v § 12, ve výši
Děkuji moc za odpověd.Víte i mě se to zdá divné...žádný výdaj a přesto si odečtu z příjmů nemalou částku. Moc děkuji.
>
>a) 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a
>vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání
>řemeslného; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky
>1600000 Kč,
>
To nám nadělili štědří politici.... takže berte, než to zruší, jen při tomto způsobu uplatňování výdajů nelze uplatnit daňové zvýhodnění na děti a manželku bez příjmů.
ZDP § 35ca
Uplatní-li poplatník u dílčího základu daně podle § 7 výdaje podle § 7 odst. 7 nebo u dílčího základu daně podle § 9 výdaje podle § 9 odst. 4 a součet dílčích základů, u kterých byly výdaje tímto způsobem uplatněny, je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže
a) snížit daň podle § 35ba odst. 1 písm. b),
b) uplatnit daňové zvýhodnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 9. 2016 10:54
Dobrý den, moc prosí o Vaši radu. V červnu jsem skončil školu a od července jsem začal podnikat jako OSVČ. Abych to měl pro začátek jednodušší, než se zaběhnu, dělám pouze zakázky kde zi zákazník pořídí veškerý materiál a já mu fakturuji jen práci. Můžu si v takovémto případě uplatnit výdaje procentem / 80%-řemeslo/? Říkal mi známý že to nelze.Když nemám vůbec žádné výdaje. Tak se raději ptám.Děkuji.