Re: Dovoz zboží z Číny
My teda s Čínou obchodujeme. Prvně musíme mít zaplaceno zboží a následně přijde s CMR. A každý program to má jinak pro DPH.
Faktura z Číny za zboží v našem programu na řádky DPH. Nenabíhá. Ale potvrzení o elektronickém daňovém dokladu ( Kde je DPH spočítané), je v dph.7 a 42. A osvobozená doprava je jasný. Je v DPH plusem mínusem.
Celní platební výměr- jako samostatný doklad, také v DPH nemáme.
Mockrát děkuji!
Ještě prosím o rady:
Doprava je osvobozená. Paní Ilona Tau píše, že je v DPH plusem a mínusem. Tím je myšleno, jak píše paní Alli, že ji připočítám ke clu a k té faktuře na zboží a vyměřím DPH?
A ta doprava se tam započítává celá? Někdem jsem četla že snad jen ČR. Ve faktuře za dopravu máme zvlášť rozúčtované: rozvoz ČR, letecké přepravné, handling, paušální spediční poplatek, vystavení celních dokladů, celní ručení.
A pak mám ještě jeden problém. Účtuji v Pohodě. Když zadám přijatou fakturu v USD, dám vyměřit DPH včetně vedlejších nákladů, tak to po mě chce i ty vedlejší náklady v USD, ale já je mám v KČ.
Moc se omlouvám, že mám takové stupidní otázky, ale teprve se to učím a nemám v práci nikoho, kdo by to uměl :-(
Opravdu moc Vám děkuji
podívejte se do již zmíněného §38/1b) ZDPH - vedlejší N do 1. místa určení v ČR
pokud dodavatel osvobodil dle §69 ZDPH, pak někdo musí odvést DPH, a to jste vy
doporučuji vám si koupit nějakou odbornou publikaci nebo si aspoň najít nějaký články na netu
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d35226v44917-dovoz-a-vyvoz-zbozi-z-pohledu-dph/?search_query=
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/postup-pri-uplatneni-dane-u-dovozu-zbozi-3500.html
se zadáním do Pohody vám musí poradit někdo jiný, já ji neznám
Alli prosím neporadíte? prý je nějaká doba , kdy zboží může zůstat v celním skladu po dobu 30 dnů, pak musí dojít k proclení. nemohu nic takového najít ani v celním zákoně, jedná se mi o uložení zboží z Ukrajiny v polském celním skladu a jeho převoz po nějakí době do čr, ale ten časový termín uložení ...??
Děkuji, ještě se prosím zeptám:
Den propouštění do celního režimu, tedy DUZP při vyměření je den, který mám uveden na konci JSD?
Když fakturu zaúčtovávám do účetnictví použiji kurz ČNB a až při vyměření kurz celní? Nebo rovnou celní?
Základ daně tedy hodnota zboží se bere z JSD nebo z přijaté faktury? Podle toho, co jsem četla asi z JSD. Tam mám 11 817 ale na faktuře 4570.
Ještě jednou moc děkuji!
Ježiš, vy jste zlatá! Prosím Vás ten den při vyměření DPH je den z JSD, že. Už to konečně mám a spadl mi kámen ze srdce. DPH jsem tedy vyměřila ze zboží+cla+zůstatek z přepravy (na JSD mám totiž v ř. 47 hodnoty zboží + zahraniční úsek dopravy).
Paní alli neposkytujete prosím poradenství na dálku (email) za úplatu? Ráda bych toho do budoucna využila. Mám pocit, že jsem v nějaké diskusi četla, že jste daň. poradce. Děkuji, Veronika
To je škoda. Kloubouk dolů před Vašimi znalostmi.
Ale pochopila jsem správně, že pokud mám dopravu zboží za 5000 + clo 300 + doprava 14000 ale na JSD je základ daně 11 000 (5000 za zboží a 6000 zahraniční doprava), tak vyměření udělám z 5000+300+8000 (rozdíl 14000-6000 z JSD)?!
já to tak nedělám, protože jsem měla vždy rozdíl
jednodušší je sečíst hodnotu zboží z faktury, clo a hodnotu dopravy z faktury a nebrat údaje z kolonky 47 dov. JSD
ale jestli vám nevadí, že nejsem daňový poradce, a budete mít otázky z oblasti DPH, můžeme se domluvit, že vám poradím prostřednictvím emailu i s odkazy na ustanovení zákona
a pokud se vám moje odpověď bude zdát fundovaná, můžeme se domluvit na nějaké drobné úhradě
ale opravdu nevím, jak pak chcete takový výdaj evidovat, nemůžeme spolu uzavřít žádnou dohodu o daň. poradenství
Ale to mi výjde mnohem vyšší částka. Našla jsem v zákoně, že základem daně je součet základů pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla. Dle Vás by jem tam měla dát tedy celou dopravu, ale já mám část již v JSD. Tak teď zase nevím :-) Napište mi prosím na Vás kontakt, já bych Vám ohledně toho poradenství napsala. Moc děkuji
hodnotu zboží z faktury, clo a
>>hodnotu dopravy z faktury a nebrat údaje z kolonky 47
>>dov. JSD
>>ale jestli vám nevadí, že nejsem daňový poradce, a
>>budete mít otázky z oblasti DPH, můžeme se domluvit,
>>že
>>vám poradím prostřednictvím emailu i s odkazy na
>>ustanovení zákona
>>a pokud se vám moje odpověď bude zdát fundovaná,
>>můžeme se domluvit na nějaké drobné úhradě
>>ale opravdu nevím, jak pak chcete takový výdaj
>>evidovat, nemůžeme spolu uzavřít žádnou dohodu o daň.
>>poradenství
>
>
>Ale to mi výjde mnohem vyšší částka. Našla jsem v
>zákoně, že základem daně je součet základů pro vyměření
>cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu
>dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro
>vyměření cla. Dle Vás by jem tam měla dát tedy celou
>dopravu, ale já mám část již v JSD. Tak teď zase nevím
>:-) Napište mi prosím na Vás kontakt, já bych Vám
>ohledně toho poradenství napsala. Moc děkuji
to máte pravdu, do ZD pro vyměření cla vstupuje část nákladů, a to z místa nakládky ve 3. zemi do místa vstupu na území EU a zbytek přepravy do 1. místa určení pak řeší §38/1/b, takže do ZD pro výpočet DPH vstupuje celá hodnota dopravy (ta je u dopravce osvobozeným plněním)
ale už se mi párkrát stalo, že součet těchto 2 přeprav (do EU a do ČR) se dost lišil od faktury za dopravu (ZD pro výpočet DPH byl o pár tisíc nižší), takže jsem zvolila výše uvedený postup, správce daně při kontrole nic nenamítal, možná i proto, že daňová povinnost byla vždy nula
jak uvádí ing. Galočík v knize DPH 2016: "do základu daně tak vstupuje celá přeprava při dovozu zboží, ale rozlišuje se na náklady, které vstupují pro vyměření cla a náklady, které vstupují do ZD samostatně"
nevím, proč je někdy přeprava v kolonce 47 dov. JSD jinak uvedena
možná jsem si to chybně vyložila, ale kdysi bylo podmínkou osvobození u dopravy to, že částka musela být zohledněna v ZD při výpočtu DPH dovezeného zboží
správný postup by vám potvrdil erudovaný daňový poradce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Klempířův návrh na zrušení koncesionářských poplatků je paskvil, upozorňují úřady
Tuzemské cestovní náhrady se mimořádně zvýší, týká se to však jen vozidel na naftu
V Praze lze erotické letáky rozdávat jen u skládky. Darling Cabaret to zkoušel obejít
Návrh novely zákoníku práce mění pravidla náboru uchazečů o zaměstnání
Zaměstnanecké benefity v JMHZ: Jak je správně vykazovat?
Nárok na důchod může ovlivnit i evidence na úřadu práce. Rozhodují tato pravidla
14. 9. 2016 14:23
Dobrý den,
prosím o radu jak zaúčtovat fakturu na dovoz zboží z Číny. Dělám to prvně.
Mám přijatou fakturu 8.8. na 186 dolarů, 19.8. celní výměr 355 Kč a ještě přišla faktura za přepravu 17.8. osvobozená od DPH na 14 382 Kč.
Vůbec nevím co s tím ani jaké kurzy použít.
Účtuji v programu Pohoda. Jsme plátci DPH.
Prosím o pomoc.
Děkuji