Re: nájem - pozdní platba
DD na drobnější osvobozené nájmy nevystavujeme, ale účtujeme každý měsíc (nebo podle období ve smlouvě) do výnosů proti účtu 315, na ten potom v bance nebo pokladně úhradu. A pozor hlavně na přelomu roku - kdyby byla úhrada předem, třeba v prosinci za leden, musí se také vykázat do ř. 50 na přiznání. Během roku by mělo toto být také, ale když je úhrada v dřívější rok než předpis výnosu, tak vám ovlivní koeficient.
jedná se o osvobozený nájem a v měsíci srpnu, pokud není úhrada nedávat do ř.50 DPH ani do výnosu, děkuji za trpěloivost
Už i z toho co vám napsala Allli vyplývá, že má být předpis a tím i ř. 50 DPH v období podle nájemní smlouvy. My si to jen u některých nájmů zjednodušujeme, že nevystavujeme DD (například když ho nevyžaduje nájemník a účtuje si náklad také podle smlouvy). Na nájmy z bytu také vcelku logicky nevystavujeme DD, ale každý měsíc účtujeme předpis a vykazujeme na ř. 50, i když nájemníci neplatí pravidelně. Jen v případě dřívější platby se vykazuje v ř. 50 už v období podle platby.
moc děkuji za trpělivost
>>>>>>prosím, jak správně zaúčtovat - nájem dle smlouvy,
>>>>>>platby měsíčně účtování 221/648 - v měsíci srpnu
>>>>>>bylo
>>>>>>zaplaceno až v září tedy není výnos.
>>>>>>Jak správně zaúčtovat 315/648 a vykázat v DPH ř.50
>>>>>>nebo dát v září 2x.
>>>>>>Děkuji
>>>>>účtování výnosů z nájmu přes banku není správně
>>>>>měl by být vystaven DD s DUZP dle nájemní smlouvy a
>>>>>podle toho uvádět do přiznání k DPH
>>>>DD na drobnější osvobozené nájmy nevystavujeme, ale
>>>>účtujeme každý měsíc (nebo podle období ve smlouvě)
>>>>do
>>>>výnosů proti účtu 315, na ten potom v bance nebo
>>>>pokladně úhradu. A pozor hlavně na přelomu roku -
>>>>kdyby byla
>>>>úhrada předem, třeba v prosinci za leden, musí se
>>>>také
>>>>vykázat do ř. 50 na přiznání. Během roku by mělo toto
>>>>být také, ale když je úhrada v dřívější rok než
>>>>předpis výnosu, tak vám ovlivní koeficient.
>>>jedná se o osvobozený nájem a v měsíci srpnu, pokud
>>>není úhrada nedávat do ř.50 DPH ani do výnosu, děkuji
>>>za
>>>trpěloivost
>>Už i z toho co vám napsala Allli vyplývá, že má být
>>předpis a tím i ř. 50 DPH v období podle nájemní
>>smlouvy. My si to jen u některých nájmů
>>zjednodušujeme, že
>>nevystavujeme DD (například když ho nevyžaduje
>>nájemník
>>a účtuje si náklad také podle smlouvy). Na nájmy z
>>bytu také vcelku logicky nevystavujeme DD, ale každý
>>měsíc účtujeme předpis a vykazujeme na ř. 50, i když
>>nájemníci neplatí pravidelně. Jen v případě dřívější
>>platby
>>se vykazuje v ř. 50 už v období podle platby.
>já DD vystavuju, protože nemám jen "holý" nájem ale i
>služby související s nájmem (ty jsou s DPH)
Re: moc děkuji za trpělivost
Když máte i jiné související služby, tak samozřejmě DD musíte vystavit. Já vystavuji DD jen tam, kde to máme dohodnuté ve smlouvách ,zejména 1x ročně za nájmy (teď nově pacht) zemědělských pozemků jiným firmám. Samozřejmě také tam, kde pronajímáme podle smlouvy s DPH. A nájem bytů máme bez služeb.
Dříve v jiné firmě jsme vyúčtovávali nájemníkům vodu, vždy 1x ročně. Tam jsme využívali možnosti neuplatňovat DPH na výstupu, když byla stejná cena jako na vstupu. Ani nevím, zda a jak toto funguje v současnosti, už jsem to cca 15 let nepotřebovala.
Re: nájem - do výnosů při platbě v bance
Nevím jestli ten dotaz byl na mě, já můžu zadávat DPH nejen při daňových dokladech, ale i u obecného daňového dokladu. Samozřejmě i v pokladně. Možné by to bylo i při účtování banky, to ale nedělám. Program ale hlídá DIČ a pokud nenajde odpovídající DIČ v příslušné evidenci na internetu, tak nedovolí zadat DPH v dokladech na vstupu (jen výjimečně pokud není v pořádku připojení). Také při některých kombinacích účtů na DPH nepustí, kde by to byl nesmysl.
Re: nájem - do výnosů při platbě v bance
Podle mě to také v bance být nemusí, jen to svádí k podobným věcem, jako dělá původní tazatel. Já i kdybych měla zadávat kód osvobozeného příjmu na platbu která přišla bankou, tak si pomůžu obecným úč. dokladem (ale jen v případech dřívější platby před předpisem - jak jsem psala). Zatím jsem dřívější platbu ale řešila jen v pokladně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 9. 2016 10:22
prosím, jak správně zaúčtovat - nájem dle smlouvy, platby měsíčně účtování 221/648 - v měsíci srpnu bylo zaplaceno až v září tedy není výnos.
Jak správně zaúčtovat 315/648 a vykázat v DPH ř.50 nebo dát v září 2x.
Děkuji